Най-титулуваният олимпиец Майкъл Фелпс все още е фокусиран в това да плува бързо. Извън басейна пък животът му претърпя някои доста големи промени. Американецът, който преди малко повече от месец навърши 30 г., ще се състезава тази седмица на шампионата на САЩ в Сан Атонио, където ще се пуснат всички състезатели, които не се класираха за участие в световното първенство в Казан. Всъщност Фелпс е бил претендент за място в отбора, но след второто му провинение за шофиране в нетрезво състояние и последвалия арест, федерацията по плуване на САЩ го дисквалифицира за 6 месеца и му отне възможността да пътува за Русия. 

- Очевидно е, че бих искал да се състезавам на световното вместо тук, но това е положението и трябва да се примиря - заяви Майкъл. Има обаче и други неща, с които трябва да се съобрази. Фелпс премина през 45-дневно лечение на зависимост от алкохол в стационарни условия и реши, че трябва да изхвърли спиртните напитки от живота си или поне за известно време. 

- Всъщност още преди да отида в съда, аз реших за себе си да сложа край на пиенето от сега до края на олимпиадата в Рио де Жанейро. Ако въобще започна отново да употребявам алкохол. Това беше обещание, което направих на себе си. А аз винаги съм честен пред съвестта си. Преди Игрите през 2008 и 2012 г. не съм правил такова нещо. Никога преди не съм казвал, че ще откажа алкохола в следващата една година и няма да пия - разкрива американецът. 

Куршумът от Балтимор, който има 18 златни олимпийски медала и общо 22 отличия, сложи край на кариерата си след игрите в Лондон през 2012 г., заявявайки, че не иска повече да се състезава, особено след 30-ата си годишнина. Той обаче изкара извън басейна едва 12 месеца.

Още на следващото лято Майкъл вече нямаше търпение да премери силите си с други плувци. Сега, след като предприе още една промяна в живота си и вече е сгоден мъж, на когото му предстои сватба, той иска да приключи с любимия си спорт на най-високо ниво. Това означава и да остане чист и трезвен.

- Ако искам да се завърна, трябва да направя това по правилния начин - убеден е Фелпс. - Трябва да накарам тялото си да влезе в най-добрата си форма и знам как да го направя. Дали това е предизвикателство? Не. Просто си лягам рано, спя повече и се събуждам всеки ден със свежа и чиста глава. Не се чувствам така, все едно съм си удрял главата в тухлена стена. Има страшно много позитивни неща в това. На въпроса дали не му се иска да седне около голф игрището, или в задния си двор и да си отвори една биричка, Майкъл отговаря честно:

- Да, иска ми се. Но имам една година до края на кариерата си и съм дал обещание, което смятам да спазя. Ако искам да се оттегля на върха, трябва да направя тази жертва - категоричен е американецът. 

Фелпс вече няма търпение да се състезава в Сан Антонио и да разбере докъде е стигнал в подготовката си, споделяйки, че не се е намирал в такава форма от много, много време насам а може би и никога. Той е планирал да участва в 4 дисциплини 100 и 200 м бътерфлай, 200 м съчетано плуване и 200 м бруст. Последната е просто за тренировка във финалния ден на републиканското, но останалите 3 са тези, на които Майкъл би искал да участва в Рио. За целта той възнамерява да сравни времената си с тези, които конкурентите му ще постигнат на световното в Казан. 

- Разбира се, че това ще ме мотивира - заяви Фелпс - Не искам да съм №2 нито пък №3. Не мога да го понеса. Разбира се, това е различно, но все пак това е краят на сезона и аз искам да запиша няколко първи места в света. 

Той няма да е единственият олимпийски шампион на състезанието в Сан Антонио. Колежката му и партньорка в тренировките Алисън Шмит, една от големите звезди на игрите през 2012 г. в Лондон, не успя да се класира за световните първенства в последните 2 г. Сега обаче тя е твърдо решена да пребори депресията, в която изпадна. Надява се шампионатът на САЩ да й покаже, че нейният живот и плуването отново ще са на висота и тя има шансове да се пребори за място в отбора за олимпиадата в Рио. 

Дългогодишният наставник на звездата Боб Баумън също признава, че вече е по-спокоен.

- Сега не си лягам вечер, притеснявайки се през цялата нощ за това, какво ще заваря, като се събудя на другата сутрин - разкрива треньорът. - Това невинаги е било така. Според Фелпс терапията му е помогнала да реши някои от проблемите си като този с теглото например.

- Чувствам, че хората си мислят как сега съм по-земен, отколкото някога съм бил. Усещам, че съм ОК и съм щастлив с това, което съм. Чувствам, че научих страшно много за себе си и за това кой съм всъщност. Откровено мога да заявя, че няма много хора на този свят, които могат да видят моето истинско аз - завършва плувецът.