Олимпийският шампион по плуване Амори Лево взриви Франция. 29-годишният плувец, който се отказа от спорта през 2013 г., издаде книга със заглавие: "Секс, наркотици и плуване: Плувец нарушава омертата", в която разказва за приключенията си като национал и елитен спортист.

Лево разкрива, че кокаинът е бил редовно употребяван от него и съотборниците му. Плувецът бе сред най-добрите състезатели на Франция, а на олимпиадата в Лондон бе с основна заслуга Петлите да вземат олимпийската титла в щафетата на 4 по 100 м св. стил. Сега обаче Лево реши да разкрие какъв е животът на плувците зад кулисите.

"Някои шмъркаха по няколко линии само от време на време, други бяха пълни с кокаин през цялото време", пише Лево.

Той описва шефовете на френската федерация като "динозаври", които се интересуват само от "скъпа храна и добро вино", но реално не вършат сериозна работа.

За употребата на кокаин той казва, че някои плувци използвали наркотика само за забавление, но други го правели с цел да станат по-бързи в състезанията. Лево разкрива, че партитата в олимпийското село в Лондон са били много диви. В едно от тях един от съотборниците му шмъркал кокаин от циците на репортерка.

- Няма да казвам име, но той ще се разпознае, когато го прочете - каза Лево пред френския "Екип". - Отвън всичко изглежда по един начин, но зад кулисите държанието на плувците не е толкова красиво, колкото са мускулите им.

За себе си Лево твърди, че също редовно е взимал кокаин, но не го е използвал като допинг за разлика от много други спортисти. Треньорите на тима са били наясно какво се случва, но не са направили нищо, за да спрат употребата на кокаин.

В книгата си Лево, който има злато и 3 сребърни медала от олимпийски игри, злато и 3 бронза от световни първенства и още много медали от европейски първенства, директно атакува бразилската звезда в плуването Сезар Сиело.

Причината е, че бразилецът използвал допинг, но въпреки това никой не го е наказал. Именно Сиело би Лево на финала на 50 м св. стил на олимпиадата в Пекин и французинът остана само със сребро.

"Измамниците трябва да бъдат третирани като педофили - веднага трябва да им се вкара куршум в главата" - пише Лево.

Материал на вестник "7 дни спорт"