Пилотът на Хонда Марк Маркес очаквано спечели втора поредна световна титла в клас Мото ГП, след като завърши втори на пистата Мотеги в Япония. 

Испанецът триумфира 3 състезания преди края на сезона, което бе напълно очаквано предвид доминацията, която имаше. 

Той трябваше де завърши пред конкурентите си Дани Педроса и Валентино Роси и това се случи, след като двамата останаха трети и четърти. Пред него завърши единствено победителя Хорхе Лоренсо с Ямаха. 

„Много съм щастлив. Искам да благодаря на отбора, Хонда и на семейството си, защото без тях нямаше да успея. Изглеждаше лесно, но не бе така, тъй като имаше напрежение” коментира първенецът. 

Маркес се свлече до седма позиция след първия завой, а лидер бе Роси. До края на първата обиколка той се изкачи до пето място, като мина пред Педроса, а след това изпревари и Андреа Яноне и Андреа Довициозо. 

Роси загуби първото си място в петата обиколка, като Лоренсо се откъсна напред. Маркес пък настигна италианеца и двамата водеха битка в продължение на няколко обиколка, като първоначално дори си размениха по едно изпреварване. 

В 16-ата обиколка обаче Марк мина отново пред пилота на Ямаха и до края запази позицията си, като не атакува Лоренсо, което му донесе нова титлата. Испанецът започна сезна с 10 победи от първите 10 старта, така че случилото се е напълно закономерно. 

Той вече има 312 точки, но зад него е интересно, тъй като Роси и Педроса са с по 230, а Лоренсо вече е с 227.