Доминацията на Марк Маркес в Мото ГП бе спряна на пистата в Бърно. След 10 поредни победи от началото на сезона, испанецът приключи едва четвърти в надпреварата в Чехия. 

Победител стана съотборникът му в „Репсол Хонда” Дани Педроса, който изпревари пилотите на Ямаха Хорхе Лоренсо и Валентино Роси. 

Интересно е, че това е първият случай в кариерата на Маркес в Мото ГП, в който той завършва състезание извън подиума. Досега не бе на почетната стълбичка единствено, когато миналия сезон падна на „Муджело”, както и когато бе дисквалифициран на пистата „Филип Айлънд”. 

Маркес загуби първата си стартова позиция още в началото, а в един момент се смъкна до 6-о място в първата обиколка. Хорхе Лоренсо поведе в началото, но Дани Педроса постепенно си проправи път напред и излезе начело в петата обиколка. 

До края разликата между двамата не надмина 2 секунди, а в последната секунда дори бе свалена под секунда, но в крайна сметка Педро не изпусна водачеството и постигна 26-а победа в кариерата си. 

Въпреки четвъртото място Маркес продължава да бъде убедителен лидер в генералното класиране с 263 точки. Втори със 186 е Педроса, а трети е Роси със 173.