Очакваният наследник на Люис Хамилтън в Мерцедес Андреа Кими Антонели се разби още в дебюта си и то минути, след като излезе на легендарата писта Монца. 

Младият италианец получи шанс да кара в първата свободна тренировка за Гран При на Италия на мястото на Джордж Ръсел, но десетина минути след началото на сесията загуби контрол върху колата в началото на Параболика и се разби в предпазните стени с доста висока скорост. 

Пистата е преасфалтирана и някои от бордюрите са променени, което вероятно изигра основна роля при загубата на сцепление от Антонели. 

Босът на отбора Тото Волф веднага се опита да го успокои, като му каза, че всичко е наред, а след като посети медицинския център за всеки случай, Антонели се завърна в бокса, но както коментираха мнозина анализатори, случилото се определено ще нарани увереността му. 

Иначе нараненият напоследък Макс Верстапен започна добре, като бе най-бърз в първата сесия, изпреварвайки с 2 десети Шарл Льоклер с подобреното Ферари. Ландо Норис остана трети на 0.241 от лидера, но Макларън вероятно не разкри цялата си сила. Следваха Сайнц, изненадващо Ботас, Пиастри, Хамилтън, Албън, Перес и Алонсо. Новият пилот в Уилямк Франко Колапинто остана 17-и, като също излезе от пистата, но не успя да се удари.