Макс Верстапен ще стартира с 10 места назад в неделната Гран При на Белгия във Формула 1, след като наказанието му за смяна на двигател бе потвърдено. 

Това ще е 5-ият мотор за нидерландеца при разрешение от правилата 4 за цялата кампания, така  че автоматично получава санкция от 10 позиции на стартовата решетка. 

Това означава, че в най-добрия случай, при спечелване на квалификацията утре, Верстапен ще започне 11-и в неделната надпревара. На пистата „Спа“ обаче изпреварванията са лесни и не случайно Макс спечели от 14-а стартова позиция през 2022 и от 6-а през миналата година. 

А в първата свободна тренировка той показа много добро темпо, като изпревари с повече от половин секунда победителя в Унгария Оскар Пиастри. На повече от 7 десети остана Алекс Албън с Уилямс. 

Джордж Ръсел и Люис Хамилтън бяха 4-и и 5-и за Мерцедес, който въвежда няколко подобрения по колите си този уикенд, свързани с предното крило, пода и дифузьора, но резултатите сякаш не бяха особено окуражаващи. 

Шарл Льоклер даде 6-о време за Ферари, Серхио Перес бе 7-и с другия Ред Бул, а Ландо Норис даде 8-и резултат, но не е ясно дали от Макларън, а и от останалите тимове, са показали пълните си възможности. Втората свободна тренировка е от 18:00 часа.