Световната автомобилна централа - ФИА разкри правилата и дори показа как ще изглеждат автомобилите във Формула 1 от 2026-а, когато промените влизат в сила. 

Това се случи в навечерието на Гран При на Канада, като идеята е да се засили конкуренцията и надпреварите да станат още по-интересни. 

Идеята е, че колите ще бъдат по-къси, по-тесни, по-леки с около 30 кг. и генерално по-малки, като освен това ще се увеличи мощта идваща от батерията. 

Интересните промени са свързани с т.нар. „активна аеародинамика“, която ще включва различни системи, както и подвижни предни и задни крила, а пилотите ще имат възможност да избират от два режима, за да максимизират топ-скоростта си. Ще се намали и притискането. 

Освен това се планира да отпадне отварянето на задното крилото (системата DRS), която ще бъде заменена от Ръчен Изпреварващ Режим, при който технологията ще дава възможност на пилотите да избират момент, в който да добавят допълнителна електрическа енергия и така да изпреварят опонент. 

Очаква се прозводителите на двигателите да бъдат цели 6 – Ферари, Мерцедес, Рено, Хонда, Ауди и Ред Бул, като включването на Биковете в тази група определено е интересно, тъй като те ще получат помощ от Форд, докато Хонда ще работи с Астън Мартин.