Сагата около наказанието на Ред Бул за превишаване на бюджетния таван във Формула 1 за миналата година приключи. 

ФИА оповести сериозна глоба на шампионите за 2022-а от 7 милиона долара, а освен това наложи и рестрикции на тима по отношение на развитието на колата, като намали с 10% от времето му в аеродинамичния тунел за следващите 12 месеца. 

След повече от 2 седмици спекулации и критики от едната и от другата страна, след като стана ясно, че нарушението е „минимално“, се оказа, че наказанието всъщност е доста сериозно. 

И то след като от Ред Бул приеха предложение за споразумение от ФИА. В крайна сметка стана ясно, че от тима са надвиши бюджета от 145 милиона долара само с 0,5 милиона, но са го направили неволно. 

„Няма категорични доказателства, че от Ред Бул са действали умишлено, нечестно и с намерение да измамят конкурентите си. През цялото време на разследването те сътрудничеха, като предоставиха допълнителна информация, затова получиха предложение за споразумение, което бе прието“ се казва в официалното съобщение. 

Астън Мартин, който бе другият отбор нарушил правилата, бе глобен с 450 000 долара. Макс Верстапен и Ред Бул са големите фаворити и за Гран При на Мексико тази неделя.