Шарл Льоклер донесе нов полпозишън на Ферари и ще стартира от първа позиция в утрешната ГП на Австралия, 3-и кръг от сезона във Формула 1. 

За втори път от началото на годината монегаскът ще стартира първи и за 11-и в кариерата си. Световният шампион Макс Верстапен остана втори, така че утре битката между тях ще е страхотна. 

Серхио Перес остана трети, докато Карлос Сайнц едва 9-и, губейки ритъм поради накъсването на квалификацията. Ландо Норис донесе отлично 4-о място на Макларън, а сесията на два пъти бе прекъсвана заради катастрофи. 

В първата фаза всичко вървеше нормално до 2 минути преди нейния край, когато се стигна до инцидент и сериозна катастрофа на Никола Латифи, предизвикана до голяма степен от Ланс Строл, след като секунди преди това пилотът на Астън Мартин блокира съперника си, който го изчака, опита да го изпревари, но канадецът не му остави място. Наистина нелепо! 

След около 15 минути забавяне сесията бе подновена с много коли на пистата, на Хамилтън и Ръсел не успяха да влязат в бърза обиколка заради трафика, но продължиха напред. Отпаднаха Алекс Албън, Кевин Магнусен, Себастиан Фетел, Никола Латифи и Ланс Строл, докато Мик Шумахер се измъкна напред.   

В Q2 времената продължиха да падат, като Алонсо бе с отлично време, а над всички бе Перес, който обаче щеше да бъде разследван заради това, че не е намалил скоростта при жълти флагове. Двата Макларъна също бяха в топ 10 и останаха там. Двата Мерцедеса също продължиха, както и пилотите на Алпин.Общо 5 тима вкараха пилотите си в Q3. Отпаднаха Пиер Гасли, Валтери Ботас, Юки Цунода, Гуаню Джоу и Мик Шумахер. 

В третата фаза при първите опити Макс допусна лека грешка и Перес го изпревари едва с 0.001. От Ферари отговориха и Льоклер поведе, само секунди преди Фернандо Алонсо да катастрофира в стената със страничен удар. Испанецът имаше скорост, но изпусна колата, а се оказа, че е имал и технически проблем. Сесията отново бе спряна с червени знамена. 

Когато бе подновена всички излязоха на пистата в опит да подобрят времената си, но това пак създаде известен трафик. Перес изостана на 0.001 от Льоклер, което бе невероятно. Ръсел и Хамилтън дадоха 4-о и 5-о време, но имаше време за още бързи обиколки. 

Макс свали 0.085 от времето на Льоклер, който обаче направи страхотен последен тур, за да спечели полпозицията с аванс от 0.286. Серхио Перес остана трети, а Ландо Норис се нареди 4-и за Макларън, което повече от отличен резултат. Хамилтън успя да се изкачи 5-и, а десетката допълниха Джордж Ръсел, Даниел Рикардо, Естебан Окон, Карлос Сайнц, който не успя да направи силна обиколка и катастрофиралия Фернандо Алонсо.