Европейската футболна асоциация (УЕФА) изпрати 35-годишния словенец Давид Шмайц за главен съдия на мача България – Люксембург от група 3 на Лига С в турнира Лига на Нациите. Мачът е в събота (12-и октомври) от 19:00 часа на стадион Христо Ботев в Пловдив и е трети и за двата отбора в актуалното издание на турнира. Преди мача България има 4 точки и е на 2-о място в групата, докато гостите от Люксембург всe още нямат актив след двете си поражения.

Помощници на Шмайц ще бъдат неговите сънародници Давид Габровец и Томаж Черне, а четвърти съдия е Михаел Антич – също от Словения. Испанската легенда в съдийството Мануел Диас Вега ще бъде съдийски наблюдател, а румънката Камелия Никулае е делегат на УЕФА.

Давид Шмайц е от град Кран, а мачове в елита на своята страна ръководи от 2018-а година. През 2021-а година за първи път получава най-голямото местно дерби Олимпия (Любляна) – Марибор, а същата година получава и международната си значка за мачове на УЕФА. Дебютът му на ниво мъжки футбол в Европа е на контролната среща Босна и Херцеговина – Люксембург през март 2022-а година.

По-късно през същата година свири европейската квалификация за юноши до 19 години Сан Марино – България (0:4), което е единствения му досег с българския футбол.

Реферът от Северна Ирландия Бен Макмастър пък ще свири мача на младежките национални отбори на Германия и България, който е предпоследен за "лъвчетата" от група D в квалификациите при 21-годишните. Двубоят е на 11-и октомври (петък) от 19:00 часа в Регенсбург.

Българският отбор за момента заема 3-о място в групата с 12 точки, докато германците и Полша се борят за първата позиция. Германия е на върха с 22 точки, а заемащите второ място са с 18.