Хубаво е, че хората се интересуват кои футболисти викаме в националния отбор. Това заяви селекционерът на България Илиан Илиев на брифинг преди мачовете с Люксембург и Северна Ирландия от турнира Лига на нациите, предаде репортер на БГНЕС. „Лъвовете“ посрещат Люксембург на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив на 12 октомври, а три дни по-късно гостуват на Северна Ирландия в Белфаст.

„Да се влага всеки един. Видяхме го, когато искахме да задържим резултата срещу Северна Ирландия. Люксембург е с един треньор от 14 години, едни и същи футболисти. Имат доста обигран състав и трябва да сме много по-отговорни от мача със Северна Ирландия в дефанзивен план, за да ги победим“, започна треньорът на Черно море.

Илиев логично бе запитан за това защо не е повикал определени футболисти като Андриан Краев, а е заложил на резерви в някои от отборите като Християн Петров. „Никаква странична причина. Никой досега не питаше с кого играем. Долу-горе се попромениха нещата. Нямаме против да дадем обяснение за всеки един повикан. Андриан Краев изкара трудни 9 месеца. Следим му мачовете, ако продължава така, ще бъде на следващия лагер, но му трябва още ритъм. Той е от това поколение, на което се възлагат най-големи надежди да променят отношението към българския футбол. Искаме да изградим едно ядро 15-16 човека“, поясни той и продължи по темата:

„Персонално към никого нямаме негативно отношение. Добре е, че хората се вълнуват кого сме извикали. По начина, по който Светослав стана резерва, Иван стана резерва, с една седмица няма да са станали по-лоши. Само за Християн – перфектно си изигра двата мача в контролите преди, вече си зависи от неговия треньор на клубно ниво дали ще играе. Имахме вариант за Ангел Лясков, който е изключително коректно момче. Предстоят ни два мача, Християн е по-добре в тази дефанзивна фаза, той може да играе и на две позиции. Със сигурност е по-добре да имат игрови ритъм, в Люксембург са по-зле нещата. Искаме българските футболисти да играят повече, но не можем да налагаме нашето мнение. Имаме 2-3 тренировки, в които да видим игрово. Главният въпрос не трябва да е защо са извикани дадени играчи, а да предразположим позитивно хората да дойдат на стадиона да ни подкрепят“.

„Имаме талантливи футболисти и това, което трябва да ни притеснява – понабрахме самочувствие в мача с Беларус, което пренесохме срещу Северна Ирландия. Футболистите четат тези неща, това повлиява негативно на техните качества“.

На въпрос на БГНЕС относно това дали евентуални 4 точки от следващите два мача ще ни поставят в добра позиция за атака на първото място в групата, селекционерът на „трикольорите“ отговори предпазливо. „Нека не мислим за точки, предния път съжалявахме, че не взехме 6. Следващият ни противник е много обигран. Мисля, че важното за нас е да запознаем футболистите добре – Люксембург играе от доста време заедно. Голяма част от тях не са титуляри в отборите си. Първата цел е в събота да дойдат повече хора на стадиона, да изиграем добър мач и дай Боже да победим“.

„Има напредък да се дава повече време на треньорите да работят. Всеки, който дойде, показа изключително желание в проведените две тренировки. Не е имало човек, който да е показвал нежелание. Не сме още готови със заместник на Илия Груев. Хубавото е, че имаме още два дни да работим“, завърши Илиан Илиев.