България победи с 1:0 Северна Ирландия в мач от трета дивизия на Лигата на нациите, игран пред повече от 13 000 зрители на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

Успехът за "лъвовете" донесе Кирил Десподов с гол в 40-ата минута, а преди това нашите уцелиха и две греди. След почивката хората на Илиан Илиев удържаха крехкия си аванс и се поздравиха със заслужения успех.

Победата изстреля България на върха в трета група с 4 точки, колкото има и Беларус. Северна Ирландия остава с 3 пункта, на дъното с нулев актив е Люксембург.

На 12 октомври България приема именно аутсайдера в групата, докато за островитяните предстои символично гостуване на Беларус.

За отбелязване е, че това беше осми мач за България под ръководството на Илиан Илиев и още не познаваме загубата – 2 победи и 6 равенства.


Пред погледите на едни от големите герои от САЩ’ 94 – легендите Христо Стоичков и Красимир Балъков, както и на още над 13 000 фенове, през първото полувреме "лъвовете" на Илиан Илиев бяха далеч по-класният отбор и натиснаха здраво от самото начало.

Още в първите минути завърналият се след вирусно заболяване Георги Костадинов засече на близката греда с глава от корнер, но Бейли Пийкок спаси. Последва разбъркване, Живко Атанасов игра с топката, тя се удари в темето на вратаря и се спря в страничния стълб. В крайна сметка стражът на гостите успя да укроти кълбото с крака, след което улови.

България продължи да доминира и мощно изпълнение на най-опасния ни футболист Кирил Десподов прелетя в опасна близост от целта. За отбелязване е, че това беше мач №51 за капитана ни, с което той се изравни с бившия вратар на ЦСКА Георги Найденов, капитана на България от Англия 1966 Борис Гаганелов, също легенда на "червените" и бронзовия медалист от САЩ 1994 Ивайло Йорданов. С толкова срещи е и бившият халф на ПСВ Айндховен Станислав Манолев.

След половин час игра Радослав Кирилов беше спънат на опасна позиция пред наказателното поле. Зад топката застана обичайният заподозрян – Десподов. Асът на ПАОК отправи великолепен изстрел над стената, но за втори път в мача гредата спаси Северна Ирландия. После Алекс Колев на два пъти не успя да се възползва от нелоши ситуации, а Айзък Прайс създаде първата опасност за гостите, но шутът му излезе в аут.

Така се стигна до 40-ата минута, когато България поведе напълно заслужено. При дълбока преса, вратарят Пийкок подаде към Даниъл Балърд в наказателното поле. Алекс Колев предвидливо тръгна и пресече паса, последва пас към Десподов, за когото не беше проблем да открие резултата пред опразнената врата – 1:0 за нашите!

Това беше 15-ти гол за Десподов за "лъвовете", което му отрежда 15-та позиция във вечната класация. Точно пред него с 16 попадения са Балъков, Ивелин Попов, Динко Дерменджиев, Асен Панчев и Петър Жеков.

До края на полувремето Северна Ирландия се хвърли в атаки, но не успя да стигне до бързо изравняване. След почивката инициативата беше на страната на островитяните, но голови положения нямаше. Мачът се водеше предимно в нашата половина при здрава битка за всяка една топка, но и без особена работа за Димитър Митов.

В 69-ата минута вратарят на Абърдийн се отличи със страхотно спасяване след груба грешка в центъра на нашата защита. Резервата Шейн Лейвъри беше изведен с дълъг пас и Живко Атанасов и Алекс Петков проспаха подаването. Нападателят на Кеймбридж Юнайтед овладя и стреля, но Митов не трепна и изби, въпреки че нападателят беше останал сам срещу него.

Четвърт час преди края Десподов беше принудително заменен от Станислав Иванов. Четири минути преди края Лейвъри отново изпревари Атанасов и този път засече с глава, но в аут. В 90-ата минута Здравко Димитров стреля от фаул, но изпълнението му беше много неточно. В крайна сметка нов гол не падна и България победи Северна Ирландия с 1:0, за да излезе на върха в класирането.

България - Северна Ирландия 1:0

Голмайстор: 1:0 Кирил Десподов 40

България: Димитър Митов, Виктор Попов, Алекс Петков, Живко Атанасов, Фабиан Нюрнбергер, Георги Костадинов (78 – Симеон Петров), Илия Груев, Радослав Кирилов (72 – Васил Панайотов), Мартин Минчев (72 – Здравко Димитров), Кирил Десподов (78 – Станислав Иванов), Александър Колев (62 – Ахмед Ахмедов)

Северна Ирландия: Бейли Пийкок-Фарел, Трей Хюм (82 – Рос Маккаузланд), Даниел Балард, Пади Макнеър (74 – Пол Смит), Киърън Браун, Шей Чарлз, Джордж Савил (74 – Калъм Маршал), Джамал Люис, Конър Брадли, Айзък Прайс (82 – Алистър Маккан), Дион Чарлз (59 – Шейн Лавъри)

Стадион: „Христо Ботев“, гр. Пловдив
Съдия: Тасос Сидирополус (Гърция)
Жълти картони: Ахмед Ахмедов (България); Шей Чарлз, Пади Макнеър, Конър Брадли, Трей Хюм (Северна Ирландия)

Снимки: Lap.bg