Швеция безспорно е най-трудният съперник за България в исторически план. Тук става въпрос за съперници, с които сме играли над 10 пъти. Балансът на лъвовете е отчайващ - 14 срещи, 2 победи за нашите, 2 равенства и 10 загуби при голова разлика 8:26. Вече половин век трикольорите не са побеждавали шведите - от есента на далечната 1967 г.

Тогава в европейска квалификация българите ликуват с 3:0 с голове на Никола Котков, Васил Митков и Георги Аспарухов. Последният гол във вратата на Тре кронур е вкаран от Христо Стоичков (дузпа) на 8 септември 1993 г. в София в квалификацията за световното първенство САЩ '94. 

Двубоят завършва 1:1 след изравнително попадение на Мартин Далин, а накрая и двата отбора се класират за мондиала. Там падаме от скандинавците с 0:4 във финала за трето място. От ремито 1:1 шведите спечелиха всички 7 мача при обща голова разлика 20:0. Последното ни домакинство на 26 март 2005 година бе загубено с 0:3. Начело на трикольорите тогава беше Христо Стоичков.

Сега шведската федерация нае стадион "Българска армия" за тренировки на отбора. Както е известно, възпитаниците на Яне Андерсон пристигнаха още вчера у нас и проведоха две занимания. Те ще останат в България до петък. Днес пък ще стане ясно дали селекционерът ще може да разчита на халфовете Албин Екдал (Хамбургер) и Маркус Роден (Кротоне) срещу България.

"Предстоят ни повече тактически занимания, натоварванията за играчите няма да бъдат големи. Колкото до ситуацията с травмите - Маркус Роден има симптоми на разтегната Връзка на коляното, а Екдал е с болки в гърба. Ще преценим във вторник как да процедираме с тях, но шансовете им да играят не са малки", заявиха от щаба на Швеция.