България изигра страхотен мач срещу Дания в Копенхаген и след 1:1 продължава да е без загуба в група "В" на световните квалификации за Мондиал 2014, като се доближава поне до бараж за първенството в Бразилия.

Точен за "лъвовете" бе Станислав Манолев, равенството за датчаните донесе Даниел Агер от доста спорна дузпа, която бе свирена от турчинът Фират Айдънъш. Реферът не видя игра с ръка на Корнелиус преди той да бъде повален от Илия Миланов в наказателното ни поле. Момчетата на Любо Пенев изиграха отлично тази световна квалификация и заслужено се поздравиха с точката, а дори и победата им прилягаше. Българите бяха истински лъвове на терена в Копенхаген и малко не им достигна да вземат пълен успех на стадион "Паркен".

Националите ни за пореден път демонстрира борба, преса, здрави единоборства, сигурен вратар и защита, подвижна халфова линия, бързи контраатаки и мощни нападатели.

Лъвовете изиграха тази среща, като едно цяло и ни доказаха за пореден път, че този състав има бъдеще, но с този селекционер. България вече има десет точки в групата и продължава да е без загуба на второто място, докато датчаните са с шест точки.

Датчаните започнаха здраво мача и още в началото сериозно ни натиснаха. В 3-ата минута Ериксен центрира остро в наказателното ни поле, при което Николай Михайлов се размина с топката, но за щастие Дани Агер не успя да вкара с глава, след което се заформи леко меле в пеналта, но Николай Бодуров успя да изчисти топката.

Четири минути по-късно Корнелиус стреля от дъгата на наказателното поле, но топката срещна тялото на Николай Бодуров. Отговорът на България бе многоходова атака отляво, която завърши с далечен, но неточен удар на Веско Минев.

В 15-ата минута Ларс Якобсен проби по дясното крило, последва центриране в наказателното ни поле, но там Илия Михайлов изчисти с глава.

Две минути по-късно Сашко Тонев и Ивелин Попов разцъкаха на лявото крило, при което Тонев се озова сам срещу Щефан Андерсен, но вратарят много предвидливо излезе и улови топката.

В 19-ата минута Николай Бодуров получи неприятна контузия в глезена и бе принудително заменен, което наложи известни промени в защитата ни. Илия Миланов се премести в центъра, а резервата Радослав Димитров влезе като десен бек.

Тази смяна малко смути играта на "лъвовете" и в следващите минути домакините сериозно ни нотиснаха. В 24-ата минута Ериксен центрира от ъглов удар, след което Стокхолм стреля, но Николай Михайлов успя да избие топката от гол линията.

Минута по-късно Ериксен отново центрира от ъглов удар, при което Корнелиус засече топката с глава на първа греда и я продължи към Стокхолм, който стреля отново с глава, но до дясната греда на Михайлов.

Това бяха силните моменти на домакините, но за щастие удържахме този порив на датчаните и дори създадохме една страхотна атака. Станислав Манолев проби по дясното крило, последва остро центриране в наказателното поле на Чехия, но там Ларс Якобсен изчисти топката.

В 36-ата минута Георги Миланов направи безумна грешка в наказателното ни поле, след като подаде топката на Ериксен, който стреля от точката на дузпата, но за наше щастие в аут. Това положение стресна "лъвовете" и до края на полувремето те успяха да изнесат играта в по-предни позиции и създадоха две ситуации за гол.

Първо Радослав Димитров центрира остро в наказателното поле на Дания, но там Ивелин Попов остана под топката и не успява да отправи удар. Малко по-късно Попето навърза двама датчани в центъра и стреля мощно от дъгата на наказателното поле на домакините, но Щефан Андерсен спаси.

Второто полувреме започна с невероятно положение за "лъвовете". Ериксен сгреши детински и подари топката на Ивелин Попов, който обаче не пое отговорност и потърси пас към Сашко Тонев, което бе грешка, тъй като Попето оставаше сам срещу  Щефан Андерсен.

Това положение обаче даде криле на българите и те успяха да вкарат в 51-ата минута. Тогава "лъвовете" сътвори невероятна контра, при която Георги Миланов изведе Сашко Тонев отляво, той направи брилянтно центриране в наказателното поле на Дания, където от точката на дузпата Станислав Манолев едва не скъса мрежата на домакините за 0:1.

В тези минути родните национали правеха каквото си пожелаят на терена и дори можеха да вкарат и втори гол, но удар на Владо Гаджев профуча до дясната греда на домакините. В 54-ата минута Сашко Тонев развинти отбраната на Дания и стреля от границата на наказателното поле, но в аут.

Постепенно домакините живнаха и успяха сериозно да ни натиснат. В 62-ата минута Корнелиус бе намерен перфектно в наказателното ни поле, при което Илия Миланов го събори и последва наказателен удар за домакините.

Останаха обаче сериозни съмнения за игра с ръка на Корнелиус при поемането на топката, но турският съдия Фират Айдънъш посочи бялата точка. Зад топката застана Даниел Агер и хладнокръвно вкара за 1:1.

Последва самостоятелен пробив на Сашко Тонев през центъра на терена и шут от дъгата на наказателното поле, но топката мина до лявата греда на домакините. В 68-ата минута Владо Гаджев стреля от пряк свободен удар, но прати топката над гредата.

Последва и положение за Сашко Тонев, при което той залъга двама защитници на домакините и стреля фалцово от дъгата на наказателното поле, но в аут. Постепенно домакините взеха инициативата и сериозно ни натиснаха.

В 79-ата минута Ериксен проби през центъра, последва силен удар, но за щастие топката срещна тялото на Иван Иванов. Малко по-късно Симон Кяер стреля опасно с глава, но Ники Михайлов спаси. Към края на мача домакините заложиха основно на изсипани топки, което не им донесе успех и заслужено България си взе едната точка.

Дания - България 1:1

Голмайстори:

0:1 Станислав Манолев (51) 1:1 Даниел Агер (63 - от дузпа)

Дания: Андерсен, Зимлинг (85 - Макиенок), Кяер, Агер (к), Поулсен, Якобсен, Стокхолм, Ериксен, Крон-Дели, Ромедал (60 - Йоргенсен), Корнелиус

България: Николай Михайлов, Илия Миланов, Николай Бодуров (23 - Радослав Димитров), Иван Иванов, Веселин Минев, Станислав Манолев (86 - Емил Гъргоров), Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Александър Тонев, Георги Миланов, Ивелин Попов (70 - Георги Илиев)

  Мачове Победи Равни Загуби Г+ Г- Точки
Италия 5 4 1 0 12 4 13
България 6 2 4 0 11 4 10
Чехия 5 2 2 1 6 4 8
Дания 5 1 3 1 6 5 6
Армения 4 1 0 3 2 7 3
Малта 5 0 0 5 1 14 0
Оставащи мачове:

7 юни 2013 Армения - Малта 7 юни 2013  Чехия - Италия 11 юни 2013 Дания - Армения 6 септ. 2013 Чехия - Армения 6 септ. 2013 Италия - България 6 септ. 2013 Малта - Дания 10 септ. 2013 Италия - Чехия 10 септ. 2013 Армения - Дания 10 септ. 2013 Малта - България 11 окт. 2013 Дания - Италия 11 окт. 2013 Армения - България 11 окт. 2013 Малта - Чехия 15 окт. 2013 България - Чехия 15 окт. 2013 Дания - Малта 15 окт. 2013 Италия - Армения