Рекордьорът по отбелязани голове в Първа лига Мартин Камбуров се наслаждава на нефутболното си ежедневие вече втори сезон. След като прекрати кариерата си, той не е пряко ангажиран и поради семейни ангажименти не е редовен посетител на стадионите, но не изпуска мач от българското първенство по телевизията. Ето какво каза той пред Тема спорт.

Свикна ли вече с ролята на неангажиран зрител?

–  Да, точно така ги гледам мачовете, не обръщам внимание на плюсове и минуси на някои играчи или на целия отбор с оглед предстоящи сблъсъци, а чисто фенски. Локо Пловдив си е изключение. С Локо е по-различно, донякъде така е и с Берое, но сега там от президента и треньора и дори вероятно персонала и чистачките са чужденци. Дано един ден се върне онзи Берое, в който аз бях близо 5 години. Пак си гледам всички мачове от А група и дори чаках с нетърпение да свърши европейското, за да гледам нашия футбол.

Тоест Берое към момента ти е като проект, не като отбор.

–  За съжаление е така. Берое е със 108-годишна история. Жалко е, защото едното цяло – фенове, клуб, отбор… вече го няма. Хубавото само е, че Берое продължава да е в Първа лига. Добре е, че поддържат терена в добро състояние. Това за мен е единственото радващо. Навсякъде има чужденци в отборите, но това в Стара Загора не е нормално. Жалко е, че при Лудогорец е така и те диктуват правилата да няма лимит. В Берое като цяло е жалка тази инвазия. И не само в основния състав, но и в резервите да няма българи, не е сериозно.

Замислял ли си се дали в някоя лига има два клуба, които понякога нямат и един играч с техен паспорт в стартовия състав?

– Гледах сега Марибор с Ботев и знаменцата им срещу имената – ами те 80 процента си бяха словенци. А на терена нивото с Ботев е същото, където Динков и Попето играят и можем да засечем някой българин. Но с Лудогорец и Берое какво е? Е, имат Недялков, Чочев, Делев, Неделев, които не играят винаги, но в Стара Загора е извън границите.

И в тази връзка – Лудогорец дърпат най-добрите българи, които при тях са предимно резерви.

– БФС като регулатор попита клубовете, но вижте, че някои от тях предпочитат да си важат правилата на ЕС за свободния пазар на труда. След 15-20 години, когато Лудогорец чества титла, няма да може да си събере хората от Бразилия, Африка и другите краища на света за тържеството. Но в такива времена живеем и като гледам, май ще става по-зле, а не по-добре.

Живееш в Пловдив, как реагираш на сегашното състояние Локо Пловдив да е някак встрани и на сянка, а Ботев Пловдив е под прожекторите и обира вниманието?

– Това е нормално. Ние като взехме купата и имахме международни мачове, шумът беше около нас. Сега те са в Европа, играят добър футбол тази година, представят се по-добре, но в един мач се видя, че силите са изравнени, в последното дерби второто полувреме дори играхме по-добре.

Вкарвал си за двата отбора, сега Локо и Ботев имат мощни нападатели, какво ти е мнението за тях?

– Като първи впечатления Уча е добре, но се контузи и не знам колко ще отсъства, вероятно затова взеха Трибуле. В Локото Нтело ще го продават ли, ще играе ли, титуляр ли ще е, резерва ли, има спекулации, не е лош футболист, показа го в края на миналия сезон. Но времето ще покаже, оценката за един нападател са головете в края на сезона.

Анте Аралица нямаше ли място в Локо Пловдив?

– Е, все пак е в другия Локомотив. Него си го знаем, не е перфектният голаджия, но е борбен и мощен и ще пасне на стила на игра на Локо София при този треньор. Те играят прибрани и на контра и Анте може да ги надбягва и ако вкара 10 гола за сезона, ще е супер.

Защо ЦСКА толкова дълго беше без нападател?

– Имат 4-5 човека, отговорни за селекцията, но за мен, преди да започнеш лятната подготовка, трябва да се окомплектоваш. Така как ще гонят Лудогорец, където могат да си позволят някой по-късно, да го изчакат да се адаптира, но там има трима, на които разчитат в момента. В случая, ако съм спортен директор на ЦСКА или треньор, щях да искам човек по-бързо. Ако е някой като Кешерю проверен, е различно.

Като казваш Кешерю, който бе в Лудогорец, а сега е в Черно море – ти имал ли си такива амплитуди в заплащането през годините, примерно 15-20 пъти разлика?

– Имал съм драстична разлика. Но футболът е преди всичко любов, която датира от детска възраст. И сме играли и без пари и за кеф. Да, човек гледа да се устрои, но и да си доставя удоволствие.

Кой от сегашните нападатели в Първа лига се доближава до образа на класическия таран?

– Алекс Колев е типичният. Мисля, че ще вкарва голове. Годините са му точно за Левски и това, че стана голмайстор на първенството, му подобри манталитета и самочувствието. Ще създават положения, тръгна им играта. Сангаре е по-мощен, но като цяло Алекс е по-добър. Смятам, че на „Герена“, без да обиждам другите отбори, Левски може да си позволи да играе с Колев и Сангаре. За мен не би било нелогично.

Обичайният въпрос – има ли на сцената някой, който може да спре Лудогорец?

– Имат доста качество. В някои международни мачове показаха колебания, но сега в Карабах, особено през второто полувреме, живнаха като игра. Те купуват качествени футболисти, имат дълга скамейка и могат да ротират. Лудогорец си остава фаворит, но се връщам на въпроса кой ще ги спре. Левски тръгна добре, но нека и другите си подредят нещата и да си вярват, дано да е интересно и до последно да има интрига. За жалост обаче другите отбори са доста изравнени, няма изявен кандидат и ще стане един вид самоизяждане.

Защо на това европейско първенство нямаше изявен голаджия, каквито е имало винаги?

– Липсваше ми и на мен такава звезда, с 5-6 гола да стане голмайстор. А не е като да нямаше класически нападатели като Хари Кейн и Левандовски. Но те преди това играят по 50-60 мача с клубовете си и за изморени. От Мбапе очаквах доста, но вероятно му попречи драмата в началото със счупения нос и маската.

Не изчезват ли постепенно класическите деветки от световния футбол?

– Едно 90 процента от отборите като че ли играят с фалшиви деветки, модерно, не знам си как… Копират Гуардиола, който обаче в Ман Сити има типични деветки. Но като цяло се прибягва до игра с някой бърз, който ще изскача и ще надбягва. А виждаме Байерн Мюнхен, в историята си никога не са били без класически таран, истински централен нападател. Това е за мен истинският модел. Да имаш човека, на когото да разчиташ да вкарва. Да ходи, да пада, да става, но 20 гола да вкара на сезон Повечето обаче викат – да играем за отбора и всички да вкарват. Е, то ако можеше и левият бек да вкарва редовно, къде отиват постройката и тактиката. Защитникът да вкарал 7 гола, крилото 7 гола и, общо взето, глупости на търкалета. Но всеки си е различен, а се налага като тенденция раздвижена, разчупена линия на нападението.

Може би трудно се произвеждат типичните нападатели?

– И това го има, но треньорите пускат понякога деветка за 60 минути. Ето, на европейското – можеш ли да смениш Хари Кейн, като губиш с 0:1. Кой ще ти обърне мача?! Но да извадиш голмайстора на Англия за всички времена на финала на европейско първенство… И чакаш положителен развой. А кой ще ти бие дузпа после?! Те на половината им треперят краката. Но това е модерната работа, не знам. Такива като Хари Кейн някои треньори пък понякога за изненада ги вадят на фланга. Но аз да съм Хари Кейн и ще ме сменят?! Ами този треньор знаеш ли какво ще го направя, няма да може да влезе в съблекалнята. Аз съм Камбуров и ако играем финал за купата и падаме с един гол, и ще ме смени?! Ще стане война, ще ритам шишета. Виж, ако водим и ме сменят с човек за опазване на резултата, съм съгласен. Но другият отбор ще кажат – щом вади Камбура, кой ще играе. Психологически трябва да се гледа на нещата.

Изглежда няма такива характери вече?

– Е, Хари Кейн ако не е характер, кой е?! Но да върнем старите футболисти. Ти ще изкараш някой нападател като Сираков и ще стане пожар. На срещата за 100 години Етър наскоро Емо Костадинов разказа как в САЩ на мача с Мексико, като са ги извадили със Сираков, а те са си били заплюли да бият дузпи, на скамейката от задния ред са се карали на треньорския щаб защо са сменени. Ето, това са характери. Сега преобладават Инстаграм футболистите.

Снимка: БГНЕС