Министърът на финансите - Асен Василев, обяви днес, че има изготвен проект за финансиране на футболните клубове в България под формата на подкрепа за строежа на футболни стадиони. Предвижда се родните тимове да получат до 30 млн. лв. помощ, ако се решат да влагат свои средства в подобен амбициозен проект.

„Няма минимални и максимални прагове. Това, което сме обсъждали е, че в някакъв момент трябва да се сложи максимален праг. Примерно 30 млн. лв. на проект. Финансира се спортната част от един проект. Ако има неспортна част, там няма как да се получи финансиране“, каза Василев на пресконференция днес.

Новината идва в навечерието на местните избори, които ще се проведат този уикенд, така че е нормално да повдига въпроси за сериозността на това намерение. Освен това съобщението идва само ден, след като не-коалиционните партньори на управляващата партия подходиха по подобен начин с обещанието за компенсации за горивата, чрез пристискане на „Лукойл“ за внасяне на колосална сума в бюджета за своята свръхпечалба до момента.

В случай, че думите на министъра се превърнат в действия, първият тим, който най-вероятно ще се възползва от държавната помощ, ще е ЦСКА, защото там вече е стартирал проектът за изграждането на нов стадион на мястото на „Българска армия“. Разбира се, не и без своите административни проблеми по пътя.