Президентът на Дунав Русе д-р Симеон Симеонов даде ексклузивно интервю пред Gol.bg в което говори повече както за отличното представяне на отбора, така и за целите на тима през първия сезон в елита от 25 години насам.

Футболният бос е лекар хирург по призвание и му се налага почти ежедневно да спасява човешки животи в родния му град. Той не крие, че в детските си години мечтата му е била да стане футболист, но в момента е благодарен, че не е станал такъв.

Играе често футбол с приятели - по 3-4 пъти седмично. 

Действа смело и ефективно като ръководител на отбора, без да обича шума около себе си. 

Най-щастливият момент на д-р Симеонов начело на тима е, когато всички от отбора празнуват заедно като едно цяло.

Именно колективът е това, което помогна на Дунав да бие наред от началото на сезона и да е на върха в класирането. 

- Д-р Симеонов, отборът на Дунав започна шеметно сезона, постигнахте 5 поредни победи след едно реми срещу Верея на старта на кампанията. До преди мачовете с Черно море и ЦСКА много псевдоспециалисти побързаха да омаловажат това, което правите с коментари, че се играли срещу слаби съперници. Последните ви два съперника обаче са съвсем друга ''бира''. Как си обяснявате това феноменално представяне на Дунав? 
- Винаги съм твърдял и продължавам да твърдя, че успехите на един отбор се дължат на организация, мотивация и себераздаване. Разликата в класата на футболистите в България е минимална и компонентите, които изкарват на преден план качествата им, много често са извън тях. Продължавам да твърдя, че футболистите на Дунав Русе са едни от най-добрите в България. 

- Казва се, че апетитът идва с яденето, а определено Дунав изхруска доста сериозни тимове. Афишираната цел от треньорското ръководство преди старта на сезона бе оставане в елита. Не може ли обаче с оглед на равните сили в шампионата вашият отбор  да се бори за нещо повече?
- Треньорското ръководство няма как да определя целите на отбора, целите на отбора се определят от клубното ръководство. Целта ни е отборът да се представя във всеки един мач на максимума на възможностите си и да запазим духа на Дунав Русе. 

- Отборът не се подсили през лятото с така наречените по нашите терени псевдозвезди. Направихте обаче доста разумна селекция. Личи си, че например Искандар Джалилов е супер трансфер за тима и играе изключително стабилно. Другият таджик Давронов пък се включи много силно срещу ЦСКА-София на мястото на Ивайло Раденцов и също направи добро впечатление. Васко Шопов, който също е нов футболист, вкара феноменален гол на ЦСКА-София. След силното представяне до момента можем ли да очакваме, че Дунав ще направи някой изходящ трансфер през зимата? Със сигурност силното ви представяне е направило впечатление не на един и два отбора.
- За сетен път повтарям, че най-силното попадение в лятната ни селекция е изпълнитеният директор на отбора Ивайло Петков. Той е човекът, който за съвсем нормални финансови разходи направи селекцията на Дунав Русе, а класирането до момента показва, че тя е правилна. И Давронов, и Джалилов, и Шопов, както и всички други нови момчета, са изключително добри попадения за нас и са добри и като хора. Радвам се, че са при нас.  

- Русе един от най-големите градове в България. Преди време, докато отборът бе във втория ешалон, Вие призовахте в интервю местния бизнес да помогне на тима в елита. Има ли я тази помощ от русенския бизнес и ако в момента я няма, очаквате ли нещо да се промени в положителен аспект със силното представяне на отбора?
- Да, очаквам да се промени нещо. Помощта, която получаваме от русенския бизнес в момента, е символична, но е от сърце и аз съм благодарен за това. Надявам се представянето на отбора да задължи всички в града да помагат на максимума от възможностите си на Дунав. 

- Какво се случва със стадиона в Русе и как вървят ремонтните дейности? При ''домакинството'' на ЦСКА-София в Разград имаше 5 хилядна русенска публика. Феновете не крият желанието си отборът най-после да се завърне у дома, което ще стане със сигурност, когато стадионът вече е готов. След като няколко хиляди русенски фенове пропътуваха разстоянието до Разград, за да подкрепят отбора срещу ЦСКА-София, Вие колко души очаквате средно на мач при домакинствата в Русе? В ''Б'' група имаше мачове, които бяха изключително посещавани, макар че противниците не бяха толкова именити..
- Не знам какво да очаквам от тази променлива величина наречена ''фен''. По време на мача срещу Черно море и ЦСКА ни подкрепяха всички, но отборът се представи много добре и постигна победи. Не знам обаче какво ще се случи когато започнем да падаме. Не смея да прогнозирам колко фенове ще има на стадиона в Русе, но се надявам те да бъдат истински дунавци - тези, които подкрепат отбора и в добро, и в лошо. 

- От вашия отбор се разграничават със сравненията, с английския шампион Лестър. След силния Ви старт медиите обаче започнаха да правят доста сериозни такива. Стигна се дотам, че и футболни специалисти и треньори Ви наричат БГ Лестър. Нека веднъж завинаги да обявите вашата позиция за тези сравнения, които сякяш  не Ви допадат. 
- Предполагам, че ги казват с добро чувство и са комплимент за нашия отбор, но ние сме Дунав от Русе и винаги ще бъдем Дунав от Русе. 

- Футболът е един социален феномен и са все по-малко хората, които дават от парите си за този спорт. Как един сериозен човек като вас - лекар, който се занимава и с бизнес, реши да се захване с тежката задача да има една от водещите роли за възраждането на Дунав. От доста време се знае, че от футбол в България да се печелят пари е почти мисия невъзможна. Може би Лудогорец е единственото изключение 
- Винаги съм обичал футбола и винаги съм обичал Дунав. Който мисли да печели от футбол и мисли, че у нас се печели от този спорт, тогава го каня на моето място. Ще му бъде преотстъпено веднага. Моето време във футбола няма да е много. Това е факт. Рано или късно ще си тръгна, това го знам добре. Надявам се да не го направя като всички останали президенти, които са си тръгнали от клубовете си у нас - разорен и разочарован. Няма формула до момента или пък поне аз не знам да има за печелене на пари от футбол у нас. Ако не ти е пълен стадиона и не получаваш пари от ТВ правата, и ако не правиш входящи и изходящи трансфери, няма как да печелиш. Дунав в момента е много далече от истината в това отношение. 

- Кой е най-щастливият ви момента като президент на Дунав? Влизането в елита, феноменалното представяне на отбора или победата над ЦСКА-София? Освен това кой ви запали по футбола и по каузата ''Дунав''?
- Ще ви изненадам, но ще ви кажа, че един от най-щастливите моменти за мен са моментите в които сме празнували с целия отбор заедно. Нашият отбор е представян от едни наистина страхотни момчета. Хора, които знаят, че даже да приключат във футбола или пък да не са в Дунав Русе ще останат винаги мои приятели или поне повечето от тях. За мен отношенията и приятелството са важни неща. Всичко друго, с изключение на здравето, може да се купи с пари. Относно другия въпрос, не помня кой ме е запалил. Мисля, че така съм се родил. Играя футбол от много малък. Никога не съм крил, че мечтата ми е била да стана футболист. Преди години съжалявах, че не станах, но сега се радвам. Все още играя футбол по 3-4 пъти седмично. Не пропускам мач по телевизията и страшно много обичам футбола и Дунав Русе.

Калоян Ангелов 
Веселин Коларов
Gol.bg