Армения разби Дания с 4:0 като гост в световна квалификация от група Б на зона Европа, което е изключително добра новина за българския национален отбор. България е в една група с арменците и датчаните и при равен брой мачове има преднина от четири точки и пред двата тима.

На стадион "Паркен" датските привърженици станаха свидетели на уникален резил за своя състав, който започна още в първата минута с попадение на Юра Мовсисян. Нападателят на Спартак Москва, Хенрик Мхитарян и Араш Йозбилиз не спряха да тормозят тромавата отбрана на "червения динамит" през целия мач.

Именно футболистът на Шахтьор Донецк и играчът на Кубан Краснодар вкараха по гол, още едно попадение добави и Мовсисян. Освен че спечели трите точки, отборът на Вардан Минасян вече има и по-добра голова разлика от своя тазвечерен съперник.



Веднага след първия съдийски сигнал арменците поведоха. Юра Мовсисян се възползва от прекрасен пас на Араш Йозбилиз и груба грешка в датската отбрана (направи я Симон Кяер), като отбеляза своето шесто попадение с националната фланелка. Домакините обаче можеха да изравнят секунди след това. Денис Ромедал пробва нещо средно между удар и центриране, но топката беше изчистена в корнер.

В 7-ата минута отново Ромедал изскочи зад защитата на Армения, обаче не успя да овладее кълбото и то излезе в аут. Избраниците на Мортен Олсен реагираха като ужилени на ранния гол в своята врата, но бързото изравняване не дойде. Ветеранът продължи да тормози гостите, а на другия край на терена Хенрик Мхитарян стреля от далечна дистанция, стражът Стефан Андерсен докосна топката, след което тя срещна гредата.

В 19-тата минута обаче нямаше какво да спре Йозбилиз, който оползотвори поредната пробойна в центъра на датската отбрана и разстреля вратаря на "червения динамит". Срещата се развиваше по най-добрия възможен начин за България, а на "Паркен" домакините ставаха все по-нервни. Андреас Корнелиус и Ники Цимлинг последователно отправиха неточни изстрели.

Още в 28-мата минута пък Олсен извърши първата си смяна. На мястото на Цимлинг в игра влезе Никлас Педерсен. Треньорът на Дания изглежда също беше обхванат от известна паника, защото извади дефанзивен халф, за да пусне още един нападател. Целият домакински отбор беше съсредоточил усилията си в предни позиции, ала това не даваше желания резултат.

В 31-вата минута именно Педерсен пробва далечен шут, обаче след него видя как кълбото излиза в аут. Шест минути по-късно Кристиан Ериксен центрира от фаул към Кяер, който обаче не съумя да намери очертанията на противниковата врата. Около пет минути преди края на полувремето момчетата на Вардан Минасян можеха да решат всичко в двубоя, но Мовсисян пропиля отличен шанс за попадение.

Преди паузата Мовсисян и Мхитарян отново преодоляха с лекота датските защитници, обаче звездата на Шахтьор Донецк стреля над напречната греда. Така гостите от Армения се оттеглиха с два гола преднина на почивката, шокирайки публиката в Копенхаген.

След подновяването на играта "червеният динамит" поднови атаките си към вратата, пазена от Роман Березовски, обаче удар на Кяер с глава бе спасен от стража, който в началото на август ще навърши 39 години. След това Корнелиус можеше да се разпише с красива задна ножица, но не уцели. По-нататък Олсен получи нови лоши новини – Педерсен се контузи и трябваше да бъде заменен от Симон Макиенок.

Точно нападателят на Брьондби тества вниманието на Березовски в 56-тата минута, обаче по-интересно беше дали защитниците на Дания внимават. Три минути след изстрела на Макиенок Мовсисян направи резултата класически. Този гол на практика сложи точка на спора, като единственият въпрос беше дали Армения ще продължи да унижава датчаните на собствения им терен.

"Червеният динамит" не беше губил с две (или повече) попадения разлика домакинство в световните квалификации от 1977-ма година, когато допусна поражение от Португалия с 2:4. От друга страна, при гостуване в световна квалификация арменците бяха вкарвали повече от веднъж само в един случай – през 2005-та година срещу Андора.

В 71-вата минута Мхитарян излезе очи в очи с Андерсен, но не успя да мушне топката във вратата, а при последвалата добавка на Мовсисян се наложи състезател на Дания да избива от голлинията. Все пак тимът на Олсен не се предаде и около десетина минути преди края на мача Макиенок направи два невероятни пропуска. 22-годишният играч първо удари греда, а по-късно Березовски се справи с шута му от близко разстояние.

В 82-рата минута логичното се случи и Мхитарян взриви "червения динамит" с четвърти гол. Повече попадения в датската врата не паднаха, но Дания със сигурност никога няма да забрави тазвечерния срам на собствения си стадион. Това е най-голямата официална домакинска загуба за датчаните в историята на техния футбол.
 

Дания – Армения 0:4

0:1 Мовсисян 1
0:2 Йозбилиз 19
0:3 Мовсисян 59
0:4 Мхитарян 82

Дания: Андерсен, Кяер, Поулсен, Биеланд (Окоре – 46), Якобсен, Цимлинг (Педерсен – 28 (Макиенок – 53)), Квист, Ериксен, Крон-Дели, Ромедал, Корнелиус

Армения: Березовски, Арзуманян, Хароян, Ховханисян, Алексанян, Йедигарян (Пицели – 86), Макърчиян, Газарян, Йозбилиз (Адамян – 90+1), Мхитарян, Мовсисян (Саркисов – 84)



ГРУПА B М П Р З Г+ Г- Т
1 Италия 6 4 2 0 12 4 14
2 България 6 2 4 0 11 4 10
3 Чехия 6 2 3 1 6 4 9
4 Армения 6 2 0 4 6 8 6
5 Дания 6 1 3 2 6 9 6
6 Малта 6 1 0 5 2 14 3