За всеки, който обича футбола да види силен клуб да фалира, е болезнено. Особено за тези от нас, които са виждали един велик Бордо. Жирондинците имат шест титли от френската лига. Последната е спечелена през 2008-09 г., като треньор е Лоран Блан, а в редиците им са Шамак и Гуркюф.

Те имат и четири купи на Франция, три купи на Лигата, три Суперкупи и една Интертото. Въпреки това, те са най-добре запомнени с достигането на финала за Купата на УЕФА през 1995-96 г. - загубен от Байерн - с отбор, воден от Зинедин Зидан, Бишенте Лизаразу и Кристоф Дюгари.

Настоящата действителност обаче е различна. На 3 декември жирондинците обявиха, че няма да обжалват решението на Националната дирекция за контрол на управлението (DNCG), като по този начин приемат изпадането в трета дивизия, тъй като не могат да си позволят да платят 40-те милиона евро, необходими за обжалване на санкцията.

Последствията не закъсняха. Жирондинците обявиха фалит и уведомиха Френската футболна федерация (ФФФ), че се отказват от професионалния статут, който са имали от 1937 г. насам. Мярка, която на практика има сериозни последици. Тя включва автоматично разтрогване на договорите на всички играчи и на техническия персонал, ръководен от Алберт Риера. С други думи, те са свободни.

И не само това. Според вестник „Суд Оуест“ тренировъчният център на жирондинците губи своята хомологация, което означава, че всички млади играчи също са свободни. Освен това в дългосрочен план Бордо няма да получи никаква компенсация за бъдещите си трансфери.

Всичко изглежда зле и предстои да видим в коя категория ще играят през следващия сезон. Може да е в трета лига... но може да е и в четвърта. Исторически клуб, който е достигнал дъното.

„След потвърждаването на решението на DNCG за изпадане на Бордо в лига Насионал 1, във вторник клубът подаде молба за обявяване в несъстоятелност в Търговския съд на Бордо, за да започне необходимото преструктуриране“, се казва в официално изявление на клуба.

„В резултат на това Търговският съд съвсем скоро ще обяви началото на колективна процедура, която автоматично ще доведе до загуба на професионалния статут на клуба“.

„Ето защо, като се имат предвид много кратките срокове преди началото на сезона в Насионал 1 (трета лига), клубът трябваше да се откаже от подаването на заявление за запазване на професионалния си статут, в противен случай щеше да се наложи да подаде отново заявление до DNCG с бюджет, който не отговаря на бъдещата реалност на клуба, което можеше да доведе до допълнителни тежки санкции“.