Националният женски отбор на Русия по футзал изигра приятелски мач с тима на Иран в Техеран, който завърши с победа 5:3 за гостите.

Особеното в случая бе е, че и двата състава се появиха на терена с хиджаб на главите. Снимките предизвикаха силни реакции в социалните мрежи, а от "сборная" обясниха, че състезателките им сами са взели това решение в знак на солидарност. Треньорът им добави, че действието им е нормално, защото в Иран носенето на хиджаб от жените е задължително. "Те играят така и в мачовете извън тяхната страна, а ние само, когато им гостуваме", поясни той.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="ru" dir="ltr">Праздник толерантности  в Тегеране: женская сборная России по мини-футболу придерживаясь местных законов провела матч с иранками в хиджабах <a href="https://t.co/ws6pYYhfWI">pic.twitter.com/ws6pYYhfWI</a></p>&mdash; Николай Зубов (@zubovnik) <a href="https://twitter.com/zubovnik/status/789016084145967104">20 октомври 2016 г.</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Championat.com припомня, че миналата година двата отбора отново са играли контрола в Техеран и рускините пак са били с хиджаб. "Сборная" пък е заинтересована от подобни срещи, защото иранският национален тим е силен спаринг партньор.

Миналата седмица обаче американската шахматистка от грузински произход Нази Паикидзе-Барнс отказа да участва на Световното първенство в Иран през 2017 г. Тя каза, че няма намерение да носи забрадки, защото по този начин се подпомага потискането на правата на жените.

Паикидзе-Барнс създаде и петиция, чрез която призовава да се смени мястото на провеждане на турнира. "Жените в Иран нямат основни фундаментални права и са третирани като граждани втора ръка. От тяхната държава получих най-много подкрепа и благодарност", обясни шахматистката.