Швейцария победи с 2:0 Португалия на старта на световните квалификации. Мачът от група В се състоя на стадион "Санкт Якоб Парк" в Базел и през всички 90 минути домакините играха много умно, което им донесе важния успех.

Головете за възпитаниците на Владимир Петкович паднаха през първото полувреме и бяха дело на Брийл Емболо и Адмери Мехмеди. Това пък е първа загуба за Португалия след Евро 2016, където иберийците триумфираха след успех с 1:0 над домакина Франция на финала. "Мореплавателите" играха и  без голямата си звезда Кристиано Роналдо, който снощи направи първа тренировка след контузия в проблемното си ляво коляно.

В другите срещи от групата Латвия победи с 1:0 аутсайдера Андора като гост, докато Унгария, чийто тим направи зрелищно 3:3 с Португалия на европейското първенство, се издъни при визитата си на другия аутсайдер Фарьорските острови – 0:0.


Гостите имаха чудесен шанс да поведат още в 5-ата минута, когато Бернардо Силва се освободи в наказателното поле и стреля, но Зомер беше заел добра позиция и улови. В 24-ата минута Родригес отправи истински снаряд от фаул от 23 м, но Руи Патрисио беше нащрек и изби. При последвалото меле обаче Емболо се оказа най-съобразителен и с глава вкара чудесен гол за 1:0!

След половин час игра "кръстоносците" удвоиха преднината си. Сеферович получи прекрасен диагонален пас на аутилинията, откъдето върна за връхлитащия Мехмеди, който с прецизен изстрел едва не скъса мрежата за 2:0! Това попадение шокира гостите и те натиснаха до края на полувремето.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WHnbd_UUSx8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В 36-ата минута Герейро стреля от наказателното поле, но в решаващия момент защитник на домакините се метна саможертвено и спря пътя на топката. Кълбото се върна в него, португалецът отново шутира, пак се получи рикошет, след което гостите спечелиха корнер, от който не последва нищо интересно.

След почивката швейцарците умело се отбраняваха, не позволяха опасности пред вратата си и разчитаха на мълниеносни контри. Една от тях дойде в 70-ата минута, когато Мехди с брилянтен пас намери Джемайли, който засече от движение, но сантиметри не му достигнаха да сложи точка на спора.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/W0jl0QKiz4c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шест минути по-късно Фонте можеше да върне Португалия в мача, след като засече с глава, но топката се удари в купа от играчи и напусна очертанията на терена. След последвалия ъглов удар не се случи нищо интересно.

В 82-ата минута гостите създадоха най-доброто си положение. Тогава Нани проби и стреля, но дясната греда спаси домакините от напрегнати последни минути. До края така и не падна нов гол, въпреки че Джака беше изгонен от игра за втори жълт картон в продължението, и Швейцария се поздрави с победа с 2:0.

Швейцария – Португалия 2:0

1:0 Емболо (24), 2:0 Мехмеди (30)

Швейцария: Зомер, Лихтщайнер (70-Видмер), Шар, Джуру, Родригес, Бехрами, Джака, Емболо, Мехмеди, Сеферович (78-Дердьок)

Португалия: Патрисио, Соарес, Пепе, Фонте, Герейро, Моутиньо (68-Куарешма), Карвальо (46-Жоао Марио), Силва, Нани, Едер (46-А. Силва), Бернардо Силва

Жълти картони: Мехмеди, Джака (Швейцария)
Червен картон: Джака 90+3' (Швейцария)