Волейболният ни гранд ЦСКА (София) постигна фантастична победа с 3:0 (27:25, 25:21, 25:20) над полския ЗАКСА (Кенджежин-Кожле) в първия 1/2-финал от турнира за Купата на CEV. На практика "армейците" са само на гейм от брилянтно постижение - финал в надпреварата.

Правилото за "златен гейм" отпадна и в реванша момчетата на Сашо Попов ще трябва да спечелят само един гейм, ако искат да са само на мач от трофея в силния турнир.

Двубоят се игра в препълнената зала  "Арена Самоков", която бе буквално претъпкана. Желаещите да наблюдават срещата бяха толкова много, че голяма част от тях не успяха да се доредят и останаха извън залата.

Първият гейм бе доста тежък за възпитаниците на Сашо Попов и те много трудно се добраха до успеха в него. Като цяло "червените" имаха минимален аванс в началото на гейма, но го пропиляха и позволиха на Якуб Ярош да изравни за 5:5.


След това обаче домакините се стегнаха и с добри действия на Евгени Иванов, Филип Мейо и Теодор Тодоров направиха резултата 8:6 в своя полза, след което дойде и първото техническо прекъсване.

Поляците обаче обърнаха точно след него и успяха да поведат в резултата с 10:9, след това двата отбора демонстрираха равностойна игра, преди при 16:14 в полза на ЦСКА да дойде и второто техническо прекъсване.

Момчетата на Сашо Попов обаче не успяха да задържат крехкия си аванс и отстъпваха на поляците малко преди края на гейма с 21:22.

Все пак обаче отново обърнаха мача в своя полза след хубава атака на Мейо и грешка в състава на гостите, които в крайна сметка донесоха преднина на ЦСКА с 24:23.

След това домакините допуснаха два геймбола, но все пак успяха да спечелят първия гейм, благодарение на Мейо и Тодоров.

Втората част също бе трудна за ЦСКА, тъй като гостите поведоха с две чисти точки точно в началото. Домакините обаче все пак успяха да изравнят след ас на Ники Иванов.

След неговото отиграване, момчетата на Сашо Попов живнаха и обърнаха мача в своя полза - 5:3, благодарение на блокада на Тошко Тодоров и ас на Иво Стефанов.

В следствие домакините запазиха преднината си и докараха резултата до 17:13 в своя полза, а след това и до 20:16.

Натискът на "червените" продължи и те продължиха да увеличават преднината си, стигайки до 24:19 в тяхна полза.

В следващите минути обаче гостите се активизираха, спасявайки два геймбола, но при третия вече бяха безсилни.

След двата гейма преднина, домакините показаха доста по-голяма хладнокръвност в третия такъв и успяха да го спечелят, като по този начин оформиха класическата си победа в срещата.

ЦСКА - ЗАКСА, КЕНДЖЕНДЖИН-КОЖЛЕ (ПОЛША) 3:0 (27:25, 25:21, 25:20)

ЦСКА
: Николай Иванов, Филип Мейо, Ясер Портуондо, Ивайло Стефанов, Теодор Тодоров, Евгени Иванов - Теодор Салпаров
Старши-треньор: Александър Попов

ЗАКСА
: Павел Загумни, Якуб Ярош, Михал Ручиак, Тине Урнаут, Юрий Гладир, Войчех Казиемерчак - Пьотър Гацек-либеро
Старши-треньор: Кшиштоф Стелмах



Siatkarze CSKA Sofia podczas pojedynku w Rzeszowie | foto: www.KASOWSKI.pl