Лацио потвърждава, че Лум Чауна е бил подложен на расистки обиди по време на победата в Лига Европа срещу Твенте с 2:0. Футболистът беше сменен и причината е "неспособността да продължи". Инцидентът се случи на стадион "Гролш Весте" в Еншаде в последните минути на мача снощи. Минути след като Густав Исаксен вкара втория гол, добавяйки го към по-ранното попадение на Педро, Лацио се готвеше да направи смяна, за да извади Педро за защитника Патрик Хила. Въпреки това треньорът Марко Барони разбра, че Чауна е в беда, като се скара с някои от играчите на Твенте и посочи към трибуните зад скамейките.

Когато напрежението започна да се покачва, Барони реши да промени смяната си в последния момент и да замени Чауна с Хила. Докато напускаше, бившият полузащитник на Салернитана каза на членовете на щаба на Орлите, че към него са били насочени маймунски звуци.

"Мисля, че е чул някакви маймунски звуци и очевидно е бил разстроен. Опитах се да го успокоя", каза Барони. "Четвъртият съдия разпозна ситуацията, аз бях на път да сменя Педро, но видях, че Чауна не е в подходящото състояние да остане на терена и ми позволи да променя смяната."

Предстои да видим дали УЕФА ще предприеме действия срещу Твенте или тези скандирания са били чути и от четвъртото длъжностно лице. Лацио вече беше глобен и две секции на "Курва Норд" бяха затворени след расистки скандирания към играчите на Ница в Лига Европа през този сезон.