Виляреал победи с 2:0 Байер Леверкузен  у дома в първи осминафинален мач между двата отбора от Лига Европа и докосва класирането в следващата фаза на турнира.

В герой за испанците се превърна конгоанският нападател Седрик Бакамбу, който заби и двата гола на стадион "Ел Мадригал". Той откри резултата още в 4-ата минута след чудесна асистенция на Роберто Солдадо, а в 56-ата оформи крайното 2:0. Така възпитаниците на Марселино Гарсия Торал взеха комфортен аванс преди реванша, който е точно след седмица.

Трябва да се отбележи още, че по този начин Виляреал записа трети успех от три мача над Леверкузен. През 2011 година двата отбора играха в същата фаза на надпреварата и иберийците спечелиха и двете срещи – 2:1 у дома и 3:2 в Германия.


"Жълтата подводница" започна двубоя вихрено и можеше да поведе още във 2-ата минута. Рикоширала топка попадна в Солдадо, който пропусна златна възможност за гол, след като от близко разстояние прати кълбото покрай лявата греда.

Секунди по-късно бившият футболист на Тотнъм отново се озова на стрелкова позиция и шутира в средата на вратата, но Бернд Лено се беше пласирал отлично и спаси.

В 4-ата минута вече нямаше какво да спаси "аспирините". Тогава Солдадо с феноменален пас с едно докосване от въздуха изведе Бакамбу сам срещу вратаря и нападателят с удар по земята откри резултата – 1:0!

До края на полувремето домакините продължиха да диктуват събитията на терена и в 40-ата минута Солдадо отправи чудесен изстрел точно до лявата греда, но Лено се разтегна и със сетни усилия успя да избие.

Превъзходството на Виляреал продължи и след почивката и в 56-ата минута Бакамбу вкара второто си попадение в срещата. Футболист на германците изгуби топката в половината на испанците, Суарез чукна към конгоанеца, който направи невероятен рейд от центъра, стигна до наказателното поле и с шут между краката на Брено удвои преднината – 2:0!

До края Леверкузен се опита да осъществи натиск, но така и не успя да стигне до чисто голово положение и Виляреал взе комфортен аванс преди реванша след седмица.

Виляреал – Байер 2:0

Голмайстор:

2:0 Бакамбу (4, 56)

Виляреа: Ареола, Гаспар, Бейли, Руиз Рукавина, Кастилехо (80-Лейва), Тригерос, Бруно, Суарез, Солдадо (76-Баптистао), Бакамбу
Треньор: Марселино Гарсия Торал

Байер: Лено, Йедвай, Пападопулос, Тах, Вендел, Бранд, Крамер (65-Фрей), Чалханоглу, Белараби, Ернандес, Кислинг (67-Краузе)
Треньор: Роджър Шмид

Стадион: "Ел Мадригал"
Съдия: Джанлука Роки (Италия)
Жълти картони: Тригерос (Виляреал); Тах, Чичарито, Йедвай (Байер)