В първи бараж за влизане в групите на Шампионската лига Борусия Мьонхенгладбах загуби у дома от Динамо Киев с 1:3. Домакините бяха по-активният отбор през мача, поведоха в резултата, но опитните украйнци показаха убйствена прецизност при головете и практически се класираха.

Борусия игра за първи път от 16 години в евротурнирите и от 34 в надпреварата на шампионите. Въпреки скъпата селекция и желанието отборът не можа да надскочи себе си и вероятно ще играе наесен в групите на Лига Европа.

Треньорът на домакините Люсиен Фавре пусна тримата си скъпи нови футболисти де Йонг, Джака и Алваро Домингес в традиционната схема 4-4-2. В състава на Борусия имаше осем национали от осем различни страни.

Гладбах владееше стабилно топката в началото, в 6-ата минута Джака отправи коварен удар, но вратарят спаси. Минути след това натискът доведе до нов удар – де Камарго бе оставен непокрит на линията на наказателното поле, но ударът на белгиеца мина над гредата.

В 12-ата минута обаче Ринг получи добър пас по диагонала от Хуан Аранго и от наказателното поле прати топката в долния десен ъгъл на Ковал и взриви стадиона – 1:0 за Борусия. Десет минути по-късно Аранго можеше да изскочи сам срещу вратаря, но спря лошо топката и възможността пропадна.

В отбрана германците бяха затворили всички пространства, а в средата на терена газеха и създаваха положения. В 25-ата минута Гранит Джака отправи бомбен удар по диагонал, който мина на сантиметри покрай лявата греда на Динамо.

В 28-ата минута обаче след корнер Михалик отправи силен удар отдалече и след рикошет в капитана Дамс топката стана неспасяема за тер Стеген – 1:1. Борусия отвърна с удар на де Йонг с глава, който обаче не беше труден за хващане и вратарят улови.

Като цяло обаче след гола Динамо взе инициативата и след пас на Гармаш през цялата германска отбрана в 36-ата минута Ярмоленко вкара втория гол за Динамо Киев. По този начин опитните гости с две положения вкараха два гола и обърнаха мача.

Дълго време през второто полувреме играта се водеше предимно в центъра, като и двата отбора искаха да атакуват, но опасностите липсваха и пред двете врати. В 60-ата минута Аранго стреля от разстояние и Ковал трябваше да се разтегне максимално, за да избие в корнер.

Играчите на Борусия полагаха усилия да стигнат до равенството, Аранго опитваше да дава извеждащи пасове. Фавре пробва обрат и с двойна смяна. Това обаче не даде резултат, дори в 81-ата минута след центриране отдясно де Йонг си вкара автогол и окончателно реши изхода от този мач.

Борусия Мьонхенгладбах – Динамо Киев 1:3

1:0 Ринг (12)

1:1 Михалик (28)

1:2 Ярмоленко (35)

1:3 де Йонг (81-автогол)

Борусия М: тер Стеген, Янчке, Щранцл, Алваро Домингес, Дамс, Джака, Нордвайт (74-Цигерчи), Ринг (69-Херман), Аранго, де Камарго (69-Ханке), де Йонг

Динамо К: Ковал, Санило Силва, Михалик, Бетао, Таиво, Гармаш, Мигел Велосо, Кранчар (65-Вукоевич), Нинкович (78-Рафаел), Ярмоленко, Идейе (90+2 Мехмеди)