Джон Дуран влезе от резервната скамейка, за да подпечата още една знаменита победа за Астън Вила с 1:0 срещу Байерн. По този начин бирмингамци събудиха великия спомен от пролетта на 1982-ра, когато стигат до финала за Купата на европейските шампиони и в него побеждават именно баварския гигант със същия резултат в битката за трофея в Ротердам.

Мюнхенци имаха повечето положения за гол и притежание на топката, но не успяха да пречупят стабилните вилани и техния капитан Емилиано Мартинес, отличил се с прекрасни спасявания срещу Хари Кейн и Майкъл Олисе. Попадението на резервата Дуран пък доведе до първото поражение на Венсан Компани като треньор на Байерн. До гола се стигна след груба грешка на вратаря Мануел Нойер, който бе излязъл необмислено напред и позволи да бъде прехвърлен изключително елегантно от колумбиеца.

Астън Вила направи летящ старт в ШЛ и вече мечтае за още такива незабравими европейски вечери, но пътят до завръщането на голямата сцена не бе никак лесен. Същите фенове, които празнуваха победата срещу Байерн, преживяха кошмарни моменти след изпадането от Висшата лига през 2016-а. Вила прекара три мъчителни кампании в Чемпиъншип, преди да се завърне обратно в елита, но с три поредни финиширания извън Топ 10 и дори флиртуване на моменти с още едно изпадане. И на мястото, на което Унай Емери сега обира овациите, един от неговите предшественици Стив Брус бе замерян със зелка точно преди 6 години. Ами какво да кажем за януари 2023-та, когато на същия този „Вила Парк“ отборът допусна срамна загуба с 1:2 от четвъртодивизионния Стивънидж за ФА Къп? Но забравете всичко това. Дългото чакане си е струвало. 1:0 срещу Байерн не е точно повторение на финала за КЕШ през 1982-ра, но донесе онези радостни и дългоочаквани носталгични сълзи за по-възрастните почитатели на бирмингамци. Сякаш всички отчаяния и болки, натрупани през годините, бяха пометени само с един удар на Джон Дуран.

Астън Вила обаче не се държи като отбор, който след дълго отсъствие случайно е попаднал на най-високото ниво, а като такъв, който напълно заслужава да бъде в тази компания. Да, в началото гостите от Байерн влязоха в ролята си на фаворити и превзеха територията със 73% притежание на топката. Домакините бяха добре разположени, дисциплинирани и на моменти прекалено респектирани, но постепенно започнаха да играят с нарастващо самочувствие. Сякаш си спомниха, че срещу себе си имат същия треньор на Байерн, който през миналия сезон загуби тук като мениджър на… Бърнли. А младоци като Морган Роджърс, Филоджийн и Джейкъб Рамзи (преди да се контузи) показаха, че е дошло време за написването на нова страница от историята. Докато на „Вила Парк“ празнуваха своята красива история и славно минало, бирмингамци всъщност символично преместиха часовника напред с младото поколение. И тези момчета бяха всичко друго, но не и уплашени от името на противника.

„Чувствам се щастлив, че успях да вкарам гол, а още повече срещу Байерн, който е клубът на моите мечти. Станах и Играч на мача, благодаря на нашите фенове”, обобщи Дуран след мача, а Унай Емери призова всички в клуба просто да се насладят на момента.

„Радостен съм заради хората, свързани с Астън Вила. Треньорите, феновете, собствениците, работниците… Всички заедно споделяме радостта в такива дни, в които играем на най-високото ниво и успяваме да победим. Давахме енергия на феновете, които пък ни я прехвърляха обратно на нас. Искам да се насладя напълно на този момент”, обобщи баскът, който вече насочва мислите си за неделния сблъсък с Манчестър Ю във Висшата лига на Англия.

GUARDIAN, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС