За начало на новия сезон Европейската футболна асоциация (УЕФА) реши да скъса старта книжка с правила и Шампионската лига вече е в нов формат. Традиционните осем групи с по четири отбора са в историята, а сега на привържениците е предложен нов формат с 36 отбора в стил вътрешно първенство. Първите осем ще продължат автоматично към осминафиналите, а следващите 16 ще играят плейофи с по два мача за определяне на техните съперници. Работи ли новият формат? Дали старият вариант всъщност е по-добър от сегашния? Отговарят анализаторите на водещата британска спорта медия Sky Sports. 

Някои от тях харесват новия формат, тъй като той дава шансове и на отбори като Астън Вила или Селтик, които иначе щяха да бъдат трети или четвърти в групата си. Други твърдят, че старите групи са били твърде предвидими, а трети казват, че интригата е тотално убита от големия брой мачове, което позволява на отборите да грешат и въпреки това да дават почивка на звездите си. Четвърти казват, че в момента гледаме контроли, а други - че новият формат просто ни показва разликата между водещите клубове и останалите. 

Пол Мърсън, Sky Sports:

Резултатът от мача между Астън Вила и Байерн Мюнхен (1:0 - б.пр.) показва защо този формат е добър в днешно време - защото има голям брой мачове, пише Мърсън. Просто този резултат не прави кой знае каква разлика за двата отбора. Със стария формат в Байерн сега щяха да се прокрадват съмнения, че могат да завършат втори в групата. Ако си втори, тогава срещаш някой от големите играчи. Просто този формат ти дава право на някоя грешна стъпка. 

На Астън Вила също им помага. В старата групова фаза щяха да бъдат трети или четвърти, а за да продължат напред щяха да им трябват не един, а няколко мача като този срещу Байерн. Същото важи и за Селтик. Една седмица печелят с пет гола, а другата падат със седем. Още са в играта. Ето защо турнирът в момента помага на клубовете. В края на тази фаза ще има отбори, които гонят задължителни победи за топ 8, а други - за топ 24. Има за какво да се играе. На мен лично ми харесва. 

Крис Бойд, Sky Sports: 

Новият формат ми харесва доста. Много хора го смятат за скучен, но в стария можеше почти със сигурност да се посочи кои два отбора ще продължат напред. Да, тук-там ставаха големи изненади, но определено можеше да кажеш кой отбор ще завърши в Лига Европа. Ето защо новият формат ми харесва.

И все пак… Липсата на риск може ли да окуражи клубовете да дават почивка на звездите си? 

Адам Бейт, Sky Sports:

Марката Шампионска лига е толкова голяма, че футболистите искат да играят чисто инстинктивно, а треньорите в повечето случаи пускат най-силните си състави. Чудя се обаче дали новият формат няма да ги окуражава да правят противното предвид факта, че рискът е премахнат.

Може и да звучи абсурдно Пеп Гуардиола и Микел Артета да си позволят да загубят повече мачове в надпревара от осем двубоя срещу такава от 38, но ситуацията може да се окаже точно такава. Те вече знаят, че класирането в осмицата е всичко, което им трябва.

Да бъдеш на "Вила Парк" за победата на Астън Вила срещу Байерн Мюнхен може и да е било вълнуващо, но това по-скоро бе на заден план предвид празниците около завръщането на този клуб в най-силния европейски турнир. В него се забелязват вече доста мачове, в които разликата между противниците може би е твърде голяма. 

Поне това сега се случва само в един мач, вместо в два, така че с осем различни съперника има повече разнообразие в международния календар. По-добре е от само трима съперници. Прекалено рано е обаче да се каже категорично как ще протекат последните кръгове през месец януари. 

Нека обаче погледнем реално на нещата. Каквото и да правят с формата, както и да го извъртат, това няма да реши най-големия проблем - голямата разлика в бюджетите. Това е проблем на вътрешните първенства. В някои мачове между отбори от различни първенства виждаме пълен фарс.

Натоварва ли допълнително календара новият формат?

Бен Граундс, Sky Sports:

Не харесвам абсолютно нищо в новия формат. Няколко футболисти вече се изказаха негативно за увеличаването на мачовете, тъй като всеки от тези отбори сега ще има осем двубоя в за десет седмици. Доста играчи вече са аут заради контузии, а от това спада качеството на играта. Треньорът Луис Енрике използва много млади футболисти в Пари Сен Жермен срещу Арсенал, осъзнавайки какво всъщност е по-важно за него и за отбора. 

Президентът на УЕФА Александър Чеферин каза, че "да играеш в Шампионската лига трябва да бъде мечта", но въпреки това увеличиха отборите от 32 на 36. Две от тези допълнителни места се дават за представянето на клубовете от някоя страна в европейските клубни турнири през предходния сезон. Но печелят ли нещо тези, които искат да се намали разликата в класите, от едно 7:1? Едно време в този турнир ставахме свидетели на битки в тежка категория, а сега гледаме отбори, които не са били шампиони, а и не са печелили нищо, от десетилетия.

В момента, поне преди Коледа, гледаме контролни мачове без риск, в които често разликата между съперниците е твърде голяма. Трябва да бъдем слепи, за да не виждаме огромната разлика между отборите, дори и пред очите ни да бъдат 36-те най-добри отбора в Европа. 

Разликата между горната част на таблицата и долната е по-голяма от всякога

Дъги Кричли, Sky Sports: 

Дали форматът работи? Рано е да се каже със сигурност, но началото не ме влече. Разликата между най-добрите и най-слабите е по-голяма от всякога. Разбира се, не ви съобщавам новина в момента. Разликата в заплащането за телевизионни права в различните страни и появата на клубове със собственици-държави се грижат за това отборите да не бъдат равнопоставени. Ако трябва да съдя от първите два кръга - тази пропаст е по-голяма от всякога. 

Какво видяхме до момента? Германският шампион Байер Леверкузен разглоби Фейенорд, първенец на Нидерландия от преди 18 месеца, с 4:0 на собствения му стадион. Байерн Мюнхен стана първият отбор с девет вкарани гола след ребрандирането на турнира преди 32 години, след като смазаха Динамо Загреб. Само в първия кръг видяхме резултати 4:0, 5:0 и 7:1. Победата на Вила над Байерн е пример за шок. Не съм сигурен обаче дали това изобщо има значение. 

Остават ни още шест кръга. Ще има ли някакво значение загубата на Селтик с 1:7, когато те все още имат възможност да наваксат срещу Динамо Загреб, Брюж и Йънг Бойс?