От този сезон форматът на евротурнирите се променя.

Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите вече няма да се провеждат във формат на групи, а всички отбори ще бъдат подредени в таблица като в първенство.

Броят на тимовете ще бъде увеличен от 32 на 36 и няма да се играе всеки срещу всеки. В Шампионската лига и Лига Европа отборите ще играят общо осем мача срещу осем различни съперника - по четири у дома и навън.

Всички 36 отбора ще бъдат разпределени в четири урни на база клубния коефициент на отборите, натрупан в последните пет години. Всеки участник ще се изправи срещу два отбора от всяка урна в по едно домакинство и едно гостуване.

Другото ограничаващо условие при жребия е, че отборите не могат да се изправят срещу противници от своята държава, а всеки тим ще може да играе с до максимум два съперника от една и съща страна.

Заради увеличения брой мачове календарът се удължава и първата фаза на турнира ще се изиграе между септември и януари, след което идва време на директните елиминации.

В Лигата на конференциите правилата са същите, но там всеки отбор ще изиграе по шест мача, а не по осем, пише webcafe. В третия по сила турнир календарът на първия етап ще бъде октомври-декември.

  • Защо жребият ще се тегли с помощта на Изкуствен интелект?

Ако бъде теглен ръчно, както досега, ще бъдат нужни почти хиляда топки и поне 36 урни на сцената, за да могат да бъдат разиграни всички възможни сценарии при новия формат на Шампионската лига и Лига Европа.

Това би отнело часове и би било изтощително не само за разиграващите жребия, но и за гледане.

Затова УЕФА е решила жребият да бъде теглен с помощта на Изкуствен интелект. От Европейската централа уверяват, че жребият ще бъде безпристрастен и че технологията е напълно защитена от кибератаки.

Жребият ще избере осемте противници за всеки от деветте отбора от Първа урна, след което ще продължи по същия начин за тимовете в останалите урни. ИИ ще реши не само кои ще са противниците на всеки отбор, но и кои мачове ще бъдат вкъщи или навън.

Пълният списък с двубоите по дни и часове ще научим на 31 август. Жребият за Шампионската лига ще бъде теглен на 29 август, а тези за Лига Европа и Лигата на конференциите - ден по-късно.

Церемонията по тегленето на жребия се мести от Нион в Монако.

Във фазата на директните елиминации също има лека корекция. Финиширалите между първо и осмо място в крайното класиране в първата фаза от турнира се класират директно за осминафиналите.

Отборите между девето и 24-то място ще играят плейофи, за да определят осемте противника на най-добрите тимове в първата фаза от надпреварата.

Българският шампион Лудогорец е почти сигурен участник в първия сезон на Лига Европа с новия формат. "Орлите" взеха комфортен аванс от 4:0 срещу Петрокуб преди реванша в Молдова в четвъртък и ще очакваме да ги гледаме на жребия на 30 август.

Снимка: БГНЕС