Реал Мадрид е вдигал най-големия континентален трофей в Европа в 14 случая – удивителните 7 пъти повече от всеки друг. На пътя на кралете към рекорден триумф на „Уембли“ ще бъде Дортмунд, който едва за трети път ще участва в директен сблъсък за ушатата купа.

Лос бланкос доста трудно се справиха с Байерн и Манчестър Сити в предишните фази и имаха немалка доза късмет. Статистиката обаче показва, че мястото им на финала е напълно заслужено, тъй като те са изоставали само за 7,5% от общото си игрово време в Шампионска лига този сезон (90 минути от 1200). От друга страна, Дортмунд може да се чувства донякъде късметлия, че ще излезе на „Уембли“, след като видя съперниците му да нацелват гредата цели 12 пъти. Това включва умопомрачителните 6 в двата полуфинални мача с ПСЖ.

Реал може за първи път в своята история да не загуби нито веднъж в рамките на един сезон в КЕШ/ШЛ, тъй като момчетата на Карло Анчелоти досега имат 8 успеха и 4 равенства в 12 мача. Те биха били едва вторият испански отбор, който печели трофея без нито едно поражение след Барселона през 2005/06.

Реал определено влиза в ролята на фаворит в предстоящия финал, въпреки че в подобен сблъсък това често няма значение. Но със сигурност има няколко ключови битки на терена, които могат да наклонят везните в една или друга полза, пише Тема спорт.

  • БЕЛИНГАМ VS ДЖАН

Джуд, който се изправя срещу бившия си клуб, беше избран за най-добър играч на сезона в Ла Лига по-рано тази седмица след звездна първа кампания в испанската столица. Английският национал определено може да направи разликата в предстоящия сблъсък, освен ако не бъде укротен от бившия халф на Ливърпул Емре Джан. Германският национал няма как да се мери с динамизма на Белингам, но може да покрива празните пространства в последната третина, в които Джуд процъфтява.

Англичанинът е способен да създава положения и помага на отбора си да контролира играта. Той също така е тайно оръжие напред, действайки в хибридна роля като деветка или десетка. Така че Емре Джан ще има нужда от допълнителна помощ, ако иска да държи тих Белингам на „Уембли“.

  • ВИНИСИУС VS РИЕРСОН

Бразилецът се превърна в ключов играч за Реал Мадрид и имаше редица решаващи моменти през последните години. В предишните 3 кампании на Шампионска лига Винисиус е участвал директно в повече голове от всеки друг играч – 31 (16 попадения и 15 асистенции). Притеснителното за Дортмунд е, че 17 от тях са дошли в елиминациите (8 гола и 9 асистенции), което също е най-много от всички футболисти в този период.

Без съмнение шепа защитници на Борусия ще следят за действията на бързоногия бразилец. Той обикновено заема позицията на централен нападател, но много често се отклонява вляво, за да позволи на Белингам и Родриго да атакуват централните пространства. Така че със сигурност няма да е лесна задачата на десния бек на жълто-черните Юлиан Риерсон, който ще се изправи срещу талантливия Винисиус. Норвежкият краен защитник се представи на много високо ниво на 1/2-финалите, след като в неговата зона действаше Килиан Мбапе. Той е отличен един на един, ала предизвикателството ще бъде огромно. Именно в този персонален сблъсък може да се крие ключът към успеха в съботния дуел на „Уембли“.

  • САНЧО VS МЕНДИ

Една от основните заплахи за защитата на Реал Мадрид може да дойде от дясното крило по атаката на Дортмунд, където ще действа Джейдън Санчо. Англичанинът има какво да доказва на сцената на „Уембли“, след като беше даден под наем на Дортмунд от Манчестър Юнайтед. Той се върна към най-добрите си изяви и френският национал Ферлан Менди, който обожава да се включва в предни позиции, вероятно ще трябва да помисли два пъти, преди да се втурва в другия край на терена.
Представянето на Санчо в първия мач с ПСЖ ясно демонстрира, че той все още е елитен играч, който е способен да блесне ярко под светлините на Шампионска лига. Неговите умения и креативност могат да бъдат от решаващо значение за Борусия в този двубой. Менди обаче успя да намери най-добрата си форма в правилния момент и се очертава една много интригуваща битка между тях.

  • РЮДИГЕР VS ФЮЛКРУГ

Германският централен защитник, който записа своя мач №100 за Реал Мадрид миналата седмица, имаше ключова роля по пътя към финала. На 1/4-финалите Рюдигер буквално изяде Ерлинг Холанд, а след това се представи на ниво и срещу Хари Кейн в двата сблъсъка с Байерн. Той притежава всички качества, необходими за централен защитник от световна класа, а сега срещу него се изправя един традиционен централен нападател.

Никлас Фюлкруг се разписа както в 1/4-финалните битки на Дортмунд с Атлетико, така и след това срещу ПСЖ. Освен да внася смут в наказателното поле на кралете, опитният таран ще има за задача да извади Рюдигер от позиция, така че да се появят пространства за останалите негови съотборници.