Две големи дербита ще има на 1/4-финалите в Шампионска лига, отреди жребият, който се тегли преди минути в централата на УЕФА в Нион.

Най-интересният сблъсък безспорно е между Пари Сен Жермен и Барселона. Двата отбора бяха в една група през есента и се размениха по домакински успех – 3:2 във Франция за парижани и 3:1 за каталунците на „Ноу Камп“.

Оттогава обаче възпитаниците на Луис Енрике набраха сериозна скорост и се намират в далеч по-добра форма. Основният проблем пред Лоран Блан ще бъде отсъствието на наказания Златан Ибрахимович. Шведската звезда си изкара червен картон на реванша с Челси (2:2), но именно тази среща ще окрили ПСЖ, тъй като отборът продължи напред въпреки, че 90 минути игра с човек по-малко.

Другият интересен сблъсък е Атлетико (Мадрид) – Реал (Мадрид). През миналия сезон двата отбора играха финал, спечелен от „белия балет“ с 4:1 след продължения. Тогава Серхио Рамос се превърна в големия герой, след като изравни резултата в 93-ата минута, а в допълнителното време Кристиано Роналдо и компания видяха сметката на изморените „дюшекчии“ с още три безответни попадения.

През настоящия сезон обаче футболистите на Диего Симеоне тотално превъзхождат Реал, като имат 4 победи и 2 равенства при голова разлика 12:4, а последното дерби помежду им завърши 4:0 за Атлетико на стадион "Висенте Калдерон".

Петкратният носител на трофея и един от големите фаворити – Байерн (Мюнхен) има далеч по-лека задача. Съперник на баварците ще е Порто. Димитър Бербатов и неговият Монако пък ще се изправят срещу хегемона в Италия Ювентус, който в предния кръг развинти Борусия Дортмунд.

Първите мачове ще се играят на 14/15 април, а реваншите са седмица по-късно. Жребият за 1/2-финалите ще се тегли на 24 април, двубоите в тази фаза ще се играят на 5/6 и 12/13 май, а големият финал е на 6 юни на Олимпийския стадион в Берлин.

1/4-финалите в Шампионска лига:

Пари Сен Жермен – Барселона Атлетико (Мадрид) – Реал (Мадрид) Порто – Байерн (Мюнхен) Ювентус – Монако