Сайтът Goal.com припомни трансферните удари на десетте най-големи отбори в Шампионската лига през лятната пауза. Във втората част на материала – Челси, Ливърпул, ПСЖ, Манчестър Сити и Реал М.

ЧЕЛСИ

През миналия сезон Челси бе близо до спечелването на шампионската титла в Англия, както и до големия финал в Европа, но накрая остана с празни ръце. Тази година Моуриньо трябва да попълни клубната витрина с поне един трофей.

Португалецът заложи на тактиката "като не можеш да ги биеш – купи ги" и привлече Диего Коща и Филипе Луис от Атлетико, който отстрани неговия тим на полуфинала в ШЛ. Големият удар обаче е завръщането на Сеск Фабрегас във Висшата лига. В нападение Специалния осъществи още едно завръщане – това на Дрогба.

За техниката и фантазията в тима ще отговарят Оскар, Азар и Шурле. При това Жозе успя да продаде Давид Луис на ПСЖ за 50 млн. евро. Лукаку също напусна срещу солидна сума. След 13 години на "Стамфорд Бридж" си тръгна и Франк Лампард, който вписа името си в най-славните страници от историята на клуба.

Засега на сините от Лондон им липсва един централен защитник от световна класа. Моуриньо продължава да гледа към Атлетико. Той предлага 25 млн. евро за Миранда, а клаузата за разтрогване на бразилеца е в размер на 30 млн.

Евентуален стартов състав (4-2-3-1): Куртоа – Иванович, Кейхил, Тери, Филипе Луис – Фабрегас, Матич  – Шурле, Оскар, Азар – Диего Коща

ЛИВЪРПУЛ

Червените от "Анфийлд" се завръщат на голямата европейска сцена след 4 години отсъствие. Ливърпул обаче няма да може да разчита на най-силното си оръжие от последния сезон – Луис Суарес.

С парите от уругваеца мениджърът Брендън Роджърс направи доста покупки. Колко бързо и успешно обаче ще се сработят, Лалана, Ловрен, Маркович, Емре Чан и Ламбърт, предстои да видим.

Ключова роля в центъра ще продължи да изпълнява капитанът Стивън Джерард, а около него е пълно с перспективни младоци: Коутиньо, Стърлинг, Стъридж и Маркович са все футболисти, способни да подлудят всяка защита.

Плюс за червените са свежестта и жаждата за успехи, но дали те ще бъдат достатъчни, за да бъде компенсирана липсата на опит в Шампионската лига?

Евентуален стартов състав (4-3-3): Миньоле – Джонсън, Шкъртел, Ловрен, Фланаган – Хендерсън, Джерард, Коутиньо – Стърлинг, Стъридж, Маркович

МАНЧЕСТЪР СИТИ

Ман Сити пострада от санкциите заради неспазването на финансовия феърплей и бе сравнително пасивен на трансферния пазар. От Арсенал дойде Бакари Саня, чийто договор изтече, а от Порто бе взет Фернандо срещу 15 млн. Гражданите се сдобиха и с нов вратар в лицето на Кабайеро от Малага.

Сити обаче се нуждае от централен защитник.  Рома отказа офертата за Бенатия, но се очаква идната седмица да бъде представен Мангала от Порто.

Куфарите си стегнаха Лескът, Бари и Пантилимон, а Йоветич може да ги последва. Можем да констатираме, че изоставането от Реал (Мадрид) и Байерн що се касае до потенциала на състава, остава съществено.

Евентуален стартов състав (4-4-2): Харт – Саня, Демикелис, Компани, Коларов – Навас, Туре, Фернандиньо, Давид Силва – Агуеро, Джеко

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН

Глобени от УЕФА за неспазването на финансовия феърплей, подобно на Сити, парижани продължават да харчат сериозни суми, с амбицията най-после да пренесат доминацията си от вътрешната сцена на международната.

50 млн. бяха платени на Челси за Давид Луис, който ще се събере в центъра на отбраната със съотборника си от бразилския национален тим Тиаго Силва. Предвид бедственото представяне на Селесао на мондиала обаче не е ясно доколко целесъобразен  ще се окаже този ход.

На десния бек ще играе Орие от Тулуза, а клуба напуснаха Менез, Алекс и Жайет. На кантар е ситуацията с Лукас, както и тази с Лавеси. Какво ще се случи до края на трансферния прозорец, зависи най-вече от това дали парижани ще успеят да привлекат Ди Мария от Реал.

Можем да добавим, че през новия сезон Златан Ибрахимович ще има може би последна възможност да завоюва Шампионската лига.

Евентуален стартов състав (4-3-3): Сиригу – Орие, Давид Луис, Тиаго Силва,, Дин – Верати, Тиаго Мота, Матуиди – Лавеси, Ибрахимович, Кавани

РЕАЛ (МАДРИД)

Мадридчани най-после спечелиха бленуваната 10 КЕШ, но това не им попречи да се подсилят сериозно. Към вълшебното трио Роналдо-Бейл-Бензема се присъедини героят от мондиала Хамес Родригес. Белите извадиха 80 млн. евро за него, но не по-маловажно е привличането на Тони Крос от Байерн, макар и само за 25 млн.

Треньорът Анчелоти твърди, че не му трябва още един нападател, но мнозина очакват Кралския клуб да прибере и Радамел Фалкао.

Единствената въпросителна е свързана с вратарския пост. Икер Касияс изглежда необратимо е поел по пътя към залеза и се очаква да бъде заменен от Кейлър Навас. Костариканецът се представи блестящо на световното, но дали ще се справи с огромното напрежение в Реал?

Твърди се, че от "Бернабеу" ще си тръгнат Ди Мария и Кедира, които може да докарат около 80 млн. евро на клуба. Така или иначе, Анчелоти е щастлив да работи с феноменален състав. Достатъчно е да споменем, че футболисти като Коентрао, Шаби Алонсо, Иско и Арбелоа вероятно ще започнат сезона на пейката.

Евентуален стартов състав (4-2-3-1):  Касияс – Карвахал, Серхио Рамос, Варан, Марсело – Модрич, Крос – Бейл, Хамес Родригес, Кристиано Роналдо – Бензема