Ботев Пловдив гостува на Панатинайкос в четвъртък (25 юли) от 21:00 часа с надеждата приказката да продължи. Двубоят е от втория квалификационен кръг на Лига Европа, като седмица по-късно предстои реванш на родна земя. Гръцкият колос ще приеме „жълто-черните“ на 75-хилядния стадион „Олимпийскин“ в Атина. Съдия ще бъде Давид Фуксман от Израел.

Ботев преодоля словенския Марибор (2:1, 2:2) в първия кръг на пресявките, докато ПАО започва от тази фаза. В трети кръг победителят от двойката ще се изправи най-вероятно срещу легендарния нидерландски отбор Аякс. В състава на "жълто-черните" няма контузени или наказани. Настроението при „канарите“ е приповдигнато след успешния старт на сезона, който бе като естествено продължение на силния завършек на миналата кампания. Носителят на Купата на България взе гостуването на Ботев Враца (3:1) от Първа лига, при което Душан Керкез ротира умело част от състава. Така запази сили за важната визита в Атина.

20-кратният шампион на Гърция ще е без наказаната си суперзвезда Фотис Йоанидис. Нападателят ще пропусне и реванша след седмица. Старши треньорът Диего Алонсо все пак има и качествени заместници, но проблемът е липсата на игрова практика. Халфът Рубен Перес също е наказан за два мача, а контузени няма. Сезонът в южната ни съседка започва след месец и това е първи официален мач за ПАО. Миналата година отборът отпадна в груповата фаза на турнира. В шампионата пък завърши четвърти.

Това ще са първи двубои между тези два съперника.

Първите си мачове в Европа пък ще изиграят друга два български състава - ЦСКА 1948 и Черно море. Те се включват директно от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. От 20,00 часа Варненци гостуват на израелския Апоел Беер Шева...в Ловеч. Поради военните действия в Газа израелските отбори домакинстват извън страната. В състава на съперника личи името на българският национал Йоан Стоянов, който вкара на Левски миналото лято, но цели шестима титуляри напуснаха тима от тогава досега.

Черно море се завръща в Европа след силен минал сезон в българското първенство, завършил го на второ място в класирането. Новият не можа да го започне с победа и стартира с нулево реми срещу ЦСКА 1948 миналата седмица. Добрата новина за Илиян Илиев е завръщането на нападателя Исмаил Иса, който пропусна първия мач на тима за сезона.

ЦСКА 1048 приема Будучност. Мачът е от 20,30 ч на ст. "Васил Левски". Точно преди година "червените" направиха своя дебют в евротурнирите. Тимът изигра два прилични мача срещу румънския ФКСБ обаче, но отпадна. Миналият сезон не бе много добър за отбора в първенството, но въпреки това отново стигна до евроучастие. В петък не се даде като гост на Черно море в шампионата и направи нулево реми, а Вальо Илиев и компания се надяват на нещо повече сега срещу Будучност.

Програма на българските отбори:

Лига Европа:

21:00 часа - Панатинайкос - Ботев Пловдив

Лига на конференциите

20:00 часа - Апоел Беер Шева - Черно море (в Ловеч)

20:30 часа: ЦСКА 1948 - Будучност./БГНЕС