След загубата на Партизан в ШЛ от Бате Борисов сръбските медии насочиха негодуванието си към българския нападател Валери Божинов.

Тръгнаха статии как вече се търсел негов заместник и дори се преговаряло с нападател на Рубин.

Ще се окаже ли комшийският гранд поредният неуспешен опит за голямото завръщане на Божинов? В "Сблъсък" мнения кръстосват Красимир Ангелов и Александър Попов от Dnes.bg.

Божинов намери своето място в Партизан

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Когато си говорим за критикувани български футболисти, едва ли има играч, който да е понесъл повече критика в своята кариера от Валери Божинов. Дали заради футболните му качества, или още повече заради личния живот, нападателят постоянно е в устите на хората. И може би в това има някаква логика – момчето, което дебютира едва на 15 години в италианската Сериа А и се превърна във феномен, бе сочен като една от бъдещите звезди на световния футбол.

Е, Валери не успя да достигне този ранг на суперзвезда, но реално погледнато в последните години няма роден футболист, който да се похвали, че е играл в отбори като Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити, Парма и Спортинг Лисабон.

От няколко години кариерата на Божинов не е в най-добрия си период, но пък нападателят си намери отбор, който е пред вратите на Шампионската лига. Партизан е един от двата гранда в Сърбия и макар да не блести толкова в последните години, със сигурност е отбор, който заслужава уважение. И може би точно това е мястото, където Валери трябва да разкрие своя потенция и да възвърне поне част от формата си, която го доведе до грандове като Ювентус и Манчестър Сити.

И той всъщност го прави - от началото на сезона в Сърбия нападателят има 4 гола в 5 мача за "гробарите". И макар да бе критикуван сериозно от медиите в западната ни съседка след първия мач срещу Бате Борисов, Божинов вече започна да се превръща в новия любимец на феновете на "черно-белите". И ако иска да възроди своята кариера, времето е точно сега – с паметен мач на "ЮНА", който да вкара Партизан в групите на Шампионската лига.

И в Партизан ще "разкрият" Валери

Александър Попов, Dnes.bg

Престоят на Божинов в "Партизан" е твърде малък за кардинални оценки. Той започна добре, вкара няколко гола, но въпреки всичко критиките към него валят. Заради слабия му мач срещу БАТЕ Борисов. Всъщност, ако Партизан влезе в лигата на богатите всички критики ще бъдат безсмислени, а Валери ще изпълни мечатата си - да играе срещу най-големите.

За съжаление обаче той е пример за една провалена кариера. Много футболисти могат да мечтаят да бъдат на неговото място, но очакванията за него бяха съвсем различни. От топ 5 на най-талантливите футболисти в Европа и договори с грандове той вече е по-известен с изцепките и скандалите извън терена. У нас неговата кариера през последните седмици се свързва с това дали ще се разведе с Николета и кой на кого изневерил и спал ли е с гея Кристиян. Теми, които са далеч от това колко гола и асистенции има.

Надеждата му е, че балкански отбори могат да му помогнат за възраждането. С Левски обаче не успя, което е показателно, че ще си остане с ласкавите оценки преди десетина и повече години. Българското първенство е слабо, отборите, които играят нещо общо с европейския фурбол са по-малко от пръстите на едната ръка. И Валери не се доказа. Сега наред е сръбското първенство, което също не се отличава с нищо, освен с битката на двата колоса - Партизан и Цървена звезда. Предимството за Божинов е, че от Сърбия се прави по-лесно трансфер и за повече пари, но това се отнася за качествените младежи. Там ги има в изобилие, струват скъпо, а тези до 20 г. станаха и световни шампиони.

При отпадане на Партизан от Шампионската лига Божинов със сигурност ще е на мушката, включително и заради пренебрежителното отношение на сърбите към българите. И тогава ще може спокойно да си търси треторазряден отбор в Италия, където ще го вземат заради визитката му и някогашните му фурори с Лече и Ювентус.

За съжаление футболна България едва ли ще дочака възроден Божинов, по-скоро трябва да се примирим, че ще го виждаме по-често до Ванко 1 и Азис, отколкото срещу Меси и Роналдо.

Важен е и Вашият глас в сблъсъка