ФК Ловеч ще бъде новото име на отбора, който досега беше известен като втородивизионния Литекс (Ловеч), съобщиха от клуба.

 До броени дни името трябва да бъде официално регистрирано, а след това и да бъде вписано в Търговския регистър. Едва след това БФС ще изготви програмата с ФК Ловеч, вместо Литекс. Крайният срок за представянето на документите с пререгистрацията е 30-и юни.

Днес кметът на града Страцимир Петков посети стадиона и обсъди спортно-техническата подготовка на отбора с играчи и треньори. Градоначалникът увери футболистите и треньорите, че той и екипът му правят всичко възможно, за да подсигурят нормално финансиране за провеждане на пълноценна подготовка и участие в първенството на Втора лига. До момента са осигурени четири спонсора, като едната фирма е от София.

На по-късен етап ще бъдат заявени и цветовете на отбора, с които ще бъдат екипите. Обсъждани варианти са да бъде запазен оранжевият цвят и зелено-черно като резервен екип, а също така да бъде върнат синьо-червения екип, с който се е състезавал ловешкият отбор преди 1996-а година.

Именно през 1996-а година местният бизнесмен Гриша Ганчев пое издръжката и управлението на клуба, като за тези 28 години бяха спечелени четири шампионски титли на България, четири национални купи, както се изиграха десетки мачове в европейските клубни турнири. Много успешни български футболисти започнаха пътя си именно в школата на Ловеч. Ганчев обаче се премести в София и пое издръжката на ЦСКА, но подкрепяше и ловешкия отбор. През месец май 2024-а година той се оттегли от футбола и така ловешкият тим беше принуден да търси друго развитие.

Новото първенство във Втора лига ще започне в уикенда 19/22 юли, като Ловеч стартира като гост на ЦСКА-София II.

Малко по-рано вчера пък стана ясно, че сръбският защитник Драган Чубра напуска ФК Ловеч. 22-годишният краен бранител ще продължи развитието си в своята родина с екипа на Напредак (Крушевац). Чубра пристигна в Ловеч в зимната пауза от вторият отбор на Ференцварош (Унгария) и остана в отбора 6 месеца.

Снимка: Официален сайт на ФК Литекс