Големите шампиони са изградени от стомана. Те притежават класа и, най-важното, характер.

Мнозина поставяха под съмнение характера на Рома през миналия сезон, когато неочакваният опит на Вълците да спечелят Скудетото завърши доста предсказуемо с второ място в крайното класиране. Победата над Парма в сряда вечерта обаче показва, че джалоросите са напът да изградят у себе си онази решимост, която ще им трябва много често, ако искат този път да опровергаят прогнозите и да свалят Ювентус от върха.

Ако в крайна сметка Рома успее да постигне това, приносът на Миралем Пянич вероятно ще бъде ключов. На „Енио Тардини“ босненецът бе в блестяща форма, като подаде общо 112 паса при успеваемост от 93%. А когато изглеждаше, че римляните ще трябва да се задоволят само с една точка, именно той влезе в ролята на големия герой.

След като допусна бившият бек на Юве Де Челие да сложи край на серията ѝ без получен гол от началото на сезона, Рома запази самообладание и потърси начин да стигне до победата.

Преди попадението на Де Челие гостите на практика не бяха застрашени сериозно нито веднъж и изглеждаше, че напълно контролират развитието на мача. Голът на Ляич, с който джалоросите поведоха, пък бе прекрасен – сърбинът бе изведен с великолепен прехвърлящ пас от капитана Тоти и без да се бави простреля вратаря на Парма Миранте.

След почивката обаче Рома като че ли се отпусна малко и бе наказана от Де Челие при един ъглов удар.

Вълците реагираха подобаващо и натикаха Дуковете в собствената им половина. Римляните обаче не успяваха да пробият отбраната на Парма и това като че ли доказва правотата на онези, които твърдят, че на тима от Вечния град му липсва изявен реализатор.

И все пак Вълците имаха един коз в ръкава си. Около 2 минути преди края гостите спечелиха пряк свободен удар на двайсетина метра от вратата на Парма. Изпълнението на Пянич беше абсолютно безупречно и топката влезе в деветката, без Миранте да има какъвто и да е шанс да я спре.

Чудесен гол, безценна победа.

„Енио Тардини“ не е най-лесното място за гостуващите отбори в Серия А. Дори Ювентус не успя да спечели три точки в първите си два мача на този стадион под ръководството на Антонио Конте.

И все пак, въпреки че през второто полувреме имаше един дълъг период, в който би било нормално футболистите на Руди Гарсия да започнат да се съмняват в победата, те продължиха да търсят успеха и Пянич беше ключова фигура в тези им усилия.

Босненецът напълно заслужи да се превърне в герой за Рома.

„Мире е истински феномен“, сподели след мача съотборникът му Ляич. „Той прави невероятни неща на терена, но ние сме свикнали и не се изненадваме.“

Представяте ли си какво шоу се вихри на тренировките на Рома!

Крис Воукс, Goal.com