Когато Руди Гарсия оглави Рома миналото лято, Вълците имаха едва три втори места в предишните десет сезона. Фактът, че французинът успя да изравни това постижение от първия опит си беше нещо като чудо. Блестящата игра, показана от отбора му, както и добрата трансферна кампания и напускането на Антонио Конте в Ювентус, в очите на мнозина превръща Вълците във фаворити през новия сезон в Серия А.

Още миналото лято джалоросите действаха разумно в стремежа си да подсилят отбора, така че бе сглобен наистина внушителен стартов състав. В момента Рома е още по-силна, макар че не е ясно как ще процедира клубът с оглед на евентуалното напускане на един от най-добрите футболисти през миналия сезон Мехди Бенатия.

Все пак Вълците вече привлякоха Давиде Астори, който заедно с Урби Емануелсон и Ашли Коул повишава конкуренцията в отбрана. В средата на терена пък Рома като че ли има твърде много играчи, както и в нападение, въпреки че Марко Бориело, очевидният заместник на Матия Дестро, за когото се смята, че ще бъде продаден, едва ли е на неговото ниво.

Римляните разполагат и играчи, способни да играят на няколко поста, като се започне от Алесандро Флоренци и се стигне до легендата Франческо Тоти, който е способен да играе навсякъде в атаката, както и като офанзивен халф.

На практика тимът от миналия сезон бе запазен (засега) и усъвършенстван, а особено ценна придобивка може да се окаже крилото Хуан Итурбе. Все пак още е прекалено рано тифозите на Рома да потриват доволно ръце. Вярно е, че Вълците ще се борят за титлата и шансовете им ще са по-големи, отколкото преди една година, но от друга страна, на Вълците ще им е по-трудно.

Първо, Рома ще участва в Шампионската лига и не е известно как ще се отрази това на представянето на тима. И второ, през миналия сезон миланските грандове бяха в тежка криза и са амбицирани този път да се представят по-достойно. Това означава, че конкуренцията в италианския елит този път ще е по-висока.

Макар че второ поредно второ място едва ли ще задоволи запалянковци и шефове, ако Вълците го придружат с добро представяне в ШЛ (например класиране за четвъртфиналите) сезонът ще може да бъде окачествен като успешен. Истината е, че Рома трябва да се стреми да затвърди миналогодишния резултат, а не толкова да го подобри. Джалоросите трябва да докажат, че са способни да заемат място в челната тройка на Серия А и да преодоляват редовно груповата фаза на Лигата. Едва когато Вълците започнат да го правят всяка година, а не веднъж на 4-5 сезона, президентът на римляните Джеймс Палота ще може да констатира, че клубът е изпълнил първата цел и е готов за нещо по-голямо.

Треньорът

Руди Гарсия залага на изключително гъвкава система 4-3-3, в която акцентът е поставен върху способността да се подаде точният пас в точния момент, като се започне още от отбраната. В нападение пък французинът разчита на бързи и технични футболисти по фланговете. Този сезон обаче Гарсия ще бъде поставен под по-голямо напрежение и остава да видим как ще го понесе.

Ключовият играч

Рома разполага с добре балансиран отбор и с отлична халфова линия, но Миралем Пянич все пак е човекът, който блести най-ярко в нея и би било най-трудно да бъде заменен. Това доколко Вълците ще успеят да осъществят амбициите си зависи от фините му пасове.

Хуан Итурбе

Аржентинецът ще трябва да оправдае с играта си високата цена, която Рома плати за него (22 млн. евро). Крилото притежава бързина, способността да играе и по двете крила, умението да изостря играта и да скрива топката на съперниците с майсторски дрибъл. Итурбе би трябвало да се впише чудесно в играта на Рома.

Кой ще свърши работа на Конте

Матия Дестро направи обещаващ сезон и ако успее да го повтори, ще се превърне в може би най-добрия италиански реализатор на своето поколение. Това би било отлична новина за Антонио Конте, който ще трябва да търси алтернатива на непредсказуемия и сприхав Марио Балотели.

Вероятен стартов състав

Де Санктис – Майкон, Бенатия/Астори, Кастан, КОУЛ – Де Роси, Пянич, Наинголан/Стротман – Жервиньо, Дестро/Тоти, ИТУРБЕ

Прогноза: 3-о място

Независимо от порасналите амбиции на Рома, третото място изглежда реалистична цел, стига да е съчетано с добро представяне в Шампионската лига.

ТРАНСФЕРИ

Привлечени

Коул (Челси), защитник

Емануелсон (Милан), защитник

Астори (Каляри), защитник

Кейта (Валенсия), халф

Укан (Фенербахче), халф

Санабрия (Сасуоло), нападател

Итурбе (Верона), нападател

Напуснали

Толой (Сао Пауло), защитник

Йедвай (Байер Л), защитник

Додо (Интер), защитник

Тадеи (Перуджа), халф

Бастос (Сао Пауло), халф

Андреа Таларита, "Футбол Италия"