По-малко от месец остава до края на трансферния пазар и до началото на новия сезон в Серия А. Август не е месецът, в който е редно да се правят прогнози (преди година Ювентус претърпя пълен крах в контролите, след което стана шампион с рекордните в историята 102 т.). И все пак, изкушаващо да се направи моментно сравнение между големите отбори в Италия.

ЮВЕНТУС
Преди месец, ако някой бе заявил, че Юве не е фаворит за титлата, щяха да го сметнат за луд. Напускането на треньора Конте не беше само огромна изненада, но и тежък удар по бианконерите. Именно благодарение на хъса и настървението на специалиста Старата госпожа беше толкова страшен съперник за всекиго в Италия. Конте промени манталитета на торинци на вътрешната сцена и им донесе три поредни титли.

Пристигането на Алегри е свързано с много въпроси и съмнения, като се има предвид как приключи престоят му в Милан. Един от големите проблеми за новия треньор ще бъдат отношенията с Пирло, когото именно той прогони от Милано.

Бяло-черните привлякоха Евра, Перейра и Ромуло, които са добри футболисти, както и Мората, който е рискован залог за бъдещето (и при това много скъп). За отбор, който се стреми към успех в Шампионската лига, това е прекалено малко. Много зависи от ситуацията около Видал. Ако чилиецът напусне, бианконерите ще имат достатъчно пари, за да привлекат класен нападател и краен защитник (Куадрадо?).

РОМА

Добра игра, много ентусиазъм и отлични покупки. След блестящия сезон, през лятото Рома се държи като истински претендент за скудетото. Единственият въпрос е как Вълците ще успеят да комбинират двойното натоварване (първенство плюс ШЛ), което за тях ще е нещо ново. Много ще зависи и от възстановяването и влизането във форма на Кевин Стротман.

Досега джалоросите взеха Итурбе, Коул, Кейта и Астори, като в два от случаите се пребориха с конкуренцията на преки съперници в шампионата. Най-вероятно, Рома няма да прави повече трансфери, макар че футболният директор Валтер Сабатини може би крие още някой коз в ръкава си.

НАПОЛИ
Бенитес и Де Лаурентис изглеждат доволни, но в действителност почти няма промяна в състава в сравнение с миналия сезон. Това означава, че съмненията относно качествата на отбраната и на халфовата линия остават. Самият Бенитес призна, че Юве и Рома имат предимство спрямо южняците, но най-вероятно клубът готви някакъв удар.

До момента небесносините привлякоха Кулибали и Мичу и е напът да купи и Фелайни от Манчестър Юнайтед. Може би на неаполитанците обаче им е необходим по-класен и по-опитен футболист (Шаби Алонсо?).

ИНТЕР

Първият истински сезон на президента Ерик Тохир започва със стремеж към постоянство (поне на пейката) и без обещания за славни успехи в близко бъдеще. Целта на нерадзурите е да влязат в Шампионската лига и да се представят солидно в Лига Европа. Летните проверки показаха, че отборът на Мадзари стои много компактно в отбрана, но не е преодолял ограниченията си що се касае до атакуващата фаза на играта.

Видич вече се превърна в идол на тифозите, М'Вила ще трябва да се доказва тепърва, но изглежда по-енергичен от Камбиасо и Кузманович. Освалдо ще трябва да се постарае, за да се върне на нивото, което показваше в Рома. Не е ясно дали клубът няма да реши да се отърве от ненужния баласт (Кузманович, Гуарин, Алварес), за да събере пари за някой голям удар.

МИЛАН

Пипо Индзаги, героят от спечелването на Шампионската лига през 2007, днес е треньор и има изключително трудна задача. За първи път в кариерата си той ще командва не голобради юноши, а зрели футболисти. Предпочитаната от него схема 4-3-3 е обещание за много движение, атакуващ футбол, голове и спектакъл. Турнето в САЩ обаче само нагнети сенките, без да предложи нито лъч светлина. Големият въпрос е какво ще прави Милан с Балотели.

Ако беше продал Супер Марио, клубът щеше да е в състоение да предприеме нещо интересно. В момента единствената надежда е Галиани да направи някой вълшебен удар (за много малко пари). Менес и Алекс не дават гаранции за кой знае какъв качествен скок в играта на отбора. Всички мечтаят за флангови нападател от висока класа. Дали ще е Черчи, или Лавеси? Традицията от последните години повелява да изчакаме последната седмица на пазара.

Андреа Сольо, "Панорама"