Манчестър Сити избра човека, който да замени Чики Бегиристайн като нов спортен директор на клуба. Уго Виана ще заеме мястото му когато Бегиристайн напусне "Етихад" в края на сезона. Испанецът се присъедини към клуба през 2012 г. и изигра ключова роля в изкачването на клуба до върха през годините и привличането на своя сънародник Пеп Гуардиола в клуба през 2016 г.

41-годишният Виана е настоящ футболен директор на Спортинг Лисабон.  След пробив в мъжкия отбор на "лъвовете", Нюкасъл подписа с тогавашния 19-годишен играч за 8,5 милиона паунда, отбелязвайки първата голяма сделка, която мощният агент Хорхе Мендеш сключи с английски клуб. Виана бе привлечен след един звезден първи сезон в Примейра лига, но той не успя да намери формата, която показа в Португалия.

През 2004 г. той се завърна в Спортинг под наем, последва нов наем във Валенсия за сезон 2005-06, преди да напусне "свраките" завинаги през 2006 г. и да се присъедини към "прилепите" с постоянен договор. Следват периоди в Осасуна и Брага, преди да завърши кариерата си в Саудитска Арабия с Ал Ахли и Ал-Васл. Виана изиграва 29 мача за Португалия, отбелязвайки веднъж.

Той се присъединява отново към Спортинг като футболен директор през 2018 г. по време на сътресения.През сезона група ултраси нахлуват в тренировъчната база на клуба, нападат играчи и персонал, а Бруно Фернандеш и девет други играчи са близо да разтрогнат договорите си с клуба. Въпреки това звездата на Манчестър скоро подписа нов договор. С помощта на Виана този период преминава и клубът се връща към успехите. През 2021 г. Спортинг спечели първата си титла в лигата от 19 години, преди да я вдигне за втори път в рамките на четири години, след като си върна титлата миналия сезон.

Виана е аплодиран за стриктната си работа на трансферния пазар, като клуба натрупва печалба от €200 милиона през последните пет години благодарение на големи парични сделки за Бруно Фернандеш, Мануел Угарте, Матеус Нунес и Педро Поро.