Процесът на века в английския футбол - Висшата лига срещу Манчестър Сити - официално започна. Не се знае къде: мястото на изслушването пред тричленна независима комисия е секретно. Не се знае как: съдържанието на изслушването е и ще остане абсолютно поверително. Това, което се знае обаче, е, че това производство, каквато и присъда да излезе (вероятно през пролетта, но дори времето не е сигурно), е предопределено да отбележи една ера в английския футбол. Защото най-богатата лига в света изправя пред съда доминиращия отбор, този, който спечели последните 4 титли и 6 от последните 7, с поредица от 115 обвинения във финансови нарушения, които биха му помогнали да стане почти безспорен господар на турнира. Те са толкова много, че според слуховете значителен брой наказателни точки няма да са достатъчни за останалите клубове. Те са толкова значителни, че ако Сити спечели, Висшата лига ще загуби лице за пред света.

От 115-те обвинения, 54 са свързани с предоставяне на невярна информация на лигата в периода 2009-2010 г. - 2017-18 г.; 14 - с непредоставяне на точна информация за заплащането на играчи и треньори в периода 2009-2010 г. - 2017-18 г.; 5 - с неспазване на икономическите правила на Уефа, включително финансовия феърплей, в периода 2013-2014 г. - 2017-18 г.; 7 - с неспазване на икономическите правила на ВЛ в периода 2015-2016 г. - 2017-18 г.; 35 - с неоказване на съдействие на разследването на ВЛ в периода декември 2018 г. - февруари 2023 г. На практика Ман Сити е обвинен в надуване на сметките, плащане на треньори (Роберто Манчини, за когото се твърди, че е имал официална заплата и неофициална чрез консултантски услуги на клуб, също собственост на шейх Мансур) и играчи, получаване на незаконни спонсорства, подобряване на сметките и фалшифициране на комуникациите с ВЛ и Уефа с единствената цел да получи спортно предимство, да ускори този процес, започнал с идването на шейховете, за да се превърне в доминиращ отбор в лигата.

Сити, разбира се, отрича всичко, също и въз основа на осъдителна присъда по подобни обвинения от Уефа, отменена от Спортния арбитражен съд. "Трябва да се считаме за невинни до доказване на противното и аз съм убеден, че не сме направили нищо нередно - заяви Пеп Гуардиола в петък, - но също така и че другите клубове от Премиършип са нетърпеливи да бъдем наказани".

Очаква се изслушването да продължи поне 10 седмици. Обвиненията са толкова много, че на ВЛ бяха необходими пет години, за да приключи разследването и да ги обяви официално, а след това отне още година и половина, за да бъдат изслушани от независима комисия. Обвинението и защитата ще имат време и възможност да докажат правотата си. А след това Комисията ще трябва да се произнесе, което вероятно ще отнеме до пролетта на 2025 г. Тримата членове имат практически неограничена власт и могат дори да решат да изключат Сити от Висшата лига, ако повярват на обвинението.

Тук обаче започват проблемите: Премиър лийг е отделна единица от останалата част на английската пирамида, така че Комисията не може да реши да изхвърли Сити в определена категория (както се случи с Юве по време на Калчополи например), просто защото няма юрисдикция над тази лига. А ако Сити, отборът, който доминира през последните няколко години, наистина бъде изхвърлен, какви последици ще има за телевизионните права и спонсорските договори на лигата?

Малко вероятно е да има решения със задна дата, така че няма да има отнемане на титли, но клубовете, победени от Сити, могат да решат да подадат иск. Ако има санкции, те вероятно ще бъдат наказателни точки през текущия сезон, повече или по-малко съществени в зависимост от това доколко комисията вярва на обвинението. Ако обаче Сити спечели, авторитетът на Премиършип като орган, способен да прилага правилата на лигата, която започва да разбира колко решаваща е устойчивостта, ще бъде сериозно подкопан. Както и доверието в самата лига. Това е още една причина, поради която "Висшата лига срещу Манчестър Сити" е процесът на века.