Манчестър Сити победи с 3:1 Уест Хем като гост в мач от 3-ия кръг на Висшата лига и продължава да е на върха с пълен актив от 9 точки. Ерлинг Холанд донесе успеха с хеттрик, а Рубен Диаш си отбеляза автогол.

Домакините започнаха напористо и още в началото стигнаха до добра възможност. Уан-Бисака проби отляво и центрира, след което топката се отклони в Рико Люис и се насочи опасно към втора греда, където Гвардиол успя да изпревари Михаил Антонио преди той да успее да стреля.

Постепенно Сити наложи очаквания натиск и в седмата минута Холанд направи голям пропуск, след като отблизо не намери целта, засичайки топката с глава от чудесно центриране на Бернардо Силва.

При втората си възможност обаче норвежецът не сгреши. В 10-ата минута Лукас Пакета сбърка пред наказателното поле, Силва отне топката и веднага изведе Холанд, който изпревари Килман и шутира прецизно, отбелязвайки петия си гол от началото на сезона.

В следващите минути "гражданите" пропуснаха няколко чудесни възможности да удвоят преднината си. Първо Ареола спаси удар на Грийлиш, а след това изстрел на Де Бройне бе блокиран в последния момент. В 18-ата минута нов шут на капитана този път срещна гредата.

В 19-ата минута лондончани изравниха с голяма доза късмет. Боуен бе изведен отдясно, справи се с Гвардиол, след което потърси с центриране Антонио, но Рубен Диаш отклони топката в собствената си врата.

Шампионите обаче бързо си върнаха контрола и точно след час игра организираха великолепна атака. Грийлиш проби отляво и комбинира със Силва, който отклони към Матео Ковачич. Хърватинът с късо подаване намери Рико Люис на границата на наказателното поле. 19-годишният талант веднага продължи към Холанд, който с едно докосване се освободи от Емерсон и стреля мощно под гредата за 1:2.

Малко по-късно поредният шанс за гостите се откри пред Рико Люис, който обаче стреля над вратата. В добавеното време на първото полувреме Кудус получи отляво и стреля през краката на Люис, но ударът му премина встрани от вратата.

За началото на второто полувреме Лукаш Фабиански замени Ареола на вратата на Уест Хем, тъй като през първата част французинът се удари в гредата при една от намесите и получи контузия.

В 52-ата минута "чуковете" организираха страхотна контраатака, която обаче за техен малшанс завърши с удар на Кудус в напречната греда. В 64-ата минута Грийлиш напредна отляво, влезе в наказателното поле и комбинира с Бернардо, който стреля от около точката за дузпа, но слабо и в ръцете на Фабиански.

В 83-ата минута Сити реши изхода на двубоя в своя полза. Резервата Матеус Нунеш проби през центъра и изведе по отличен начин норвежеца зад защитата. Головата машина на "гражданите" влезе в пеналта и с точен удар покрай Фабиански оформия втория си хеттрик от началото на сезона, като има вече 7 гола в първенството.

Това бе 24-ия хеттрик в кариерата на Холанд, 11-ти за Манчестър Сити и 8-ми във Висшата лига. Норвежецът има вече 70 попадения в 69 мача от английския елит.

До края Холанд можеше да вкара и четвърти гол, след като бе изведен сам срещу Фабиански, но вратарят спаси. В ответната атака пък Самървил стреля опасно, но Едерсон направи чудесно спасяване, избивайки топката в гредата.

Уест Хем - Манчестър Сити  1:3

Голмайстори: 0:1 Холанд (10), 1:1 Диаш (19-авт), 1:2 Холанд (30), 1:3 Холанд (83)

Уест Хем: Ареола, Уан-Бисака, Килман, Мавропанос, Палмиери, Алварес, Родригес, Боуен, Пакета, Кудус, Антонио

Манчестър Сити: Едерсон, Гвардиол, Диаш, Аканджи, Ковачич, Люис, Доку, Де Бройне, Силва, Грийлиш, Холанд