Феновете на Цървена звезда гледат на своя клуб като на империя. Същото, което Манчестър Сити направи през миналия сезон, сърбите го постигнаха още през 1991 г. с покоряването на КЕШ. „Те бяха европейски шампиони и никой не може да им го отнеме. Ако питате феновете на Цървена звезда, техният клуб е по-голям дори от ПСЖ, защото последните никога не са печелили Шампионската лига. И, моля ви, дори не смейте да ги сравнявате с такива като РБ Лайпциг“, казва журналистът от „Моцарт Спорт“ Деян Станкович.

„Много привърженици смятат, че успехите на Цървена звезда на международната сцена са били прекъснати от гражданската война в Югославия. Ако тя не бе развалила всичко, червено-белите от Белград щяха да бъдат толкова силни, колкото Бенфика и Аякс например“, добавя той, а от неговите думи разбирате защо очакванията към клуба винаги са прекалено високи.

„Общественото мнение в Сърбия никога не би приело нещо друго освен пълен успех – обяснява сръбският футболен писател Владимир Новакович. – Националният отбор не е излизал от групата си на нито едно голямо състезание от 1998 г. насам, но винаги се смята, че е фаворит. На клубно ниво Сърбия също нямаше успех в ШЛ, преди Цървена звезда да победи Ливърпул през 2018 година, но въпреки това те сега са длъжни да го направят отново. Не е свързано само със спорта. Усещането за собствена значимост или дори величие е най-объркващото нещо при сърбите“.

Миналата кампания е типичен пример в това отношение. Драматичната загуба от Макаби Хайфа в плейофите за ШЛ се смяташе за катастрофа и това накара треньора веднага да подаде оставка. На горещия стол застана Милош Милойевич, който се доближи до шампионската титла с почти перфектен баланс от 26 победи и 4 равенства в 30 мача, но това все още не се оказа достатъчно, тъй като Цървена звезда се провали в Лига Европа, завършвайки на последното място в групата си с шест точки.

„Прогнозираше се, че ще вземат между 12 и 14 пункта от шест мача срещу Монако, Трабзонспор и Ференцварош, но останаха много далеч от това“, припомня Новакович. През настоящата кампания феновете греят от оптимизъм повече от всякога, защото за първи път Цървена звезда се класира автоматично за групите в ШЛ, без да се налага да минава през квалификации. Сигурното място в Турнира на богатите даде възможност на клуба да счупи трансферния си рекорд през лятото с привличането на корейския халф Хванг Ин-Беом за 5 милиона евро от Олимпиакос.

За нападателя Шериф Ндиайе от Адана Демирспор пък бяха платени 4 милиона евро. Подобни разходи бяха нечувани в миналото, но може би най-важната промяна в Белград се случи на пейката. Именно Барак Бахар бе треньорът, който изхвърли Цървена звезда от ШЛ преди година, а сега 43-годишният израелец бе привлечен в сръбския клуб, за да го трансформира чрез революционни промени. Успехът на специалиста в неговата родина може да се опише само с една дума – сензационен. Той извежда Апоел Беер Шева до първа титла след 40-годишна суша през 2016 г., след което успешно защитава короната през 2017 и 2018 г. През 2020 г. се мести в Макаби Хайфа, за да събуди спящите гиганти с нови три поредни шампионски титли – 2020/21, 2021/22, 2022/23. Класирането на Макаби за групите в ШЛ и победата над Ювентус в тях бе черешката на тортата. Тогава вече той бе готов да се пробва и в чужбина.

„Бахар е способен да подобрява отборите и да създава манталитет на победители благодарение на своите тактически умения и лидерски качества – пише главният редактор на Walla Sport Дейвид Розентал. – Ето защо Цървена звезда избра именно него, опитвайки се да направи голямата крачка напред. Основният проблем е, че не е ясно какво се счита за прогрес. Цървена звезда е доминираща сила в Сърбия и титлата дори не подлежи на коментар. Затова той ще трябва да печели в Европа, за да докаже своята стойност“.

Ръководството даде пълна свобода на новия треньор да взима трудни решения и няколко бивши ключови играчи бяха изхвърлени. В черния списък на израелеца попадна дори канадският вратар Милан Борян – огромен любимец на феновете, който вече пази в Слован Братислава.

Израелският страж Омри Глазер, когото Бахар доведе на негово място, постигна незабавен успех, а първоначалните резултати в приятелските мачове бяха изключително добри – 5:0 над Фиорентина, 2:1 над Зенит и 3:1 над Фенербахче. Това обаче само направи очакванията още по-високи, тъй като истинските тестове тепърва предстоят.

„Бахар има пълна подкрепа досега, всички харесват скоростта в играта и офанзивния стил. В предишните кампании в Шампионската лига Цървена звезда разполагаше с по-малко качество, което го принуждаваше да играе дефанзивно. Сега обаче те са способни да атакуват и феновете нямат търпение да видят това в Европа“.

Поддържането на реалистични очаквания може да се окаже голям проблем. Загубата от Манчестър Сити с 1:3 в Англия дойде логично, РБ Лайпциг минава за добре управляван клуб, но дори предпоследното място в групата не изглежда напълно сигурно в конкуренцията на Йънг Бойс. Известно е, че сръбската преса е безпощадна, когато отборът се проваля. И ножовете ще се наточат много бързо, ако играчите и треньорът не достигнат онова толкова добре запомнено ниво от 1991 година.

Материал на BBC

Превод на "Тема спорт"