Опряният до стената за тежки наказания заради финансови машинации Манчестър Сити изкара яда си на Астън Вила.

На своя стадион "Етихад" "Гражданите" се наложиха с 3:1 в среща от 23-ия кръг на Висшата лига. Домакините решиха всичко в своя полза още през първото полувреме, когато вкараха головете си.

Те бяха дело на Родри, Илкай Гюндоган и Рияд Марез от дузпа. Почетното попадение за гостите беше дело на Оли Уоткинс след почивката.

С успеха Сити събра 48 точки и вече изостава само на 3 от лидера Арсенал, който е и с мач по-малко. Астън Вила заема 11-то място с 28 пункта. 


Пеп Гуардиола направи четири промени от загубата с 0:1 от Тотнъм преди седмица, а схемата на игра беше 3-2-4-1. Титуляри започнаха Рубен Диаш, Аймерик Лапорт, Илкай Гюндоган и Кевин Де Бройне. Те смениха съответно младия Рико Люис, Мануел Аканжди, Нейтън Аке и Хулиан Алварес.

Унай Емери заложи от 1-ата минута на опитния Ашли Йънг, който беше освиркван заради миналото си с Манчестър Юнайтед. В схема 4-4-2 атаката поведоха Леон Бейли и Оли Уоткинс.

Въпреки проблемите извън терена, Сити започна мощно и поведе още в 4-ата минута, когато Родри се измъкна от двама противници след изпълнение на корнер от Рияд Марез и с глава матира вратаря за 1:0!

Малко по-късно Илкай Гюндоган можеше да покачи преднината, след като беше изведен и стреля към левия ъгъл, но този път Емилиано Мартинес успя да се намеси и изби. После гол на германеца беше отменен за фаул в атака на Ерлинг Халанд срещу стража на Астън Вила.

След 20 минути игра Джак Грийлиш засече от вола и топката летеше опасно към вратата, но се отби в Калъм Чембърс и излезе в корнер. ВАР прегледа ситуацията за игра с ръка, но дузпа не беше отсъдена. От последвалия корнер Халанд засече от непосредствена близост в аут.

След почти половин час игра Мартинес спаси силно изпълнение на Грийлиш, а до края на полувремето шампионите сложиха точка на спора. В 39-ата минута Халанд подаде към Гюндоган, който нямаше как да сбърка пред опразнената врата за 2:0!

В 44-ата минута Джейкъб Рамзи направи дузпа и зад топката застана Марез. Той отправи страхотен удар в левия ъгъл и не остави никакъв шанс на специалиста при подобни ситуации Мартинес за 3:0!

След почивката интересните моменти намаляха, но в 61-ата минута гостите върнаха един гол. Дъглаш Луиз намери Оли Уоткинс в наказателното поле, който се озова сам и прати топката в долния ляв ъгъл за 1:3! После опасен шут на Хулио Алварес беше блокиран 

В 84-ата минута стреля в аут от чиста позиция, до края не падна нов гол и Сити спечели спокойно мача.

Манчестър Сити – Астън Вила 3:1

Голмайстори: 1:0 Родри (4), 2:0 Гюндоган (39), 3:0 Марез (45+1-д), 3:1 Уоткинс (61)

Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Родри, Лапорт, Гюндоган, Де Бройне, Силва, Марез, Грийлиш, Холанд
Мениджър: Пеп Гуардиола

Астън Вила: Мартинес, Йънг, Конса, Чембърс, Дин, Камара, Луис, Рамзи, Уоткинс, Буендия, Бейли
Мениджър: Унай Емери

Снимка: БГНЕС