Битката за титлата на Висшата лига този сезон се оказва една от най-вълнуващите надпревари в английския футбол. Дори фенове, които не поддържат петте най-големи клуба, са омаяни от непредсказуемата, едва ли не странна борба. Луис ван Гаал се изхвърли, че "Манчестър Юнайтед" може да завърши на върха, след победата над "Ливърпул" в неделя.

И макар отборът му да играе най-грозния футбол, виждан на "Олд Трафорд" от 30 години насам, холандецът смята, че "Юнайтед" може да навакса изоставането от 7 т. от лидера "Арсенал", макар че може и като нищо да изпадне извън челната четворка.

"Лестър Сити" заплашва да хвърли най-голямата бомба в историята на лигата, като дели първото място с равен брой точки с Артилеристите. Победа на момчетата на Клаудио Раниери не само ще бъде отпразнувана от неутралните фенове, но ще се окаже и жестоко унижение за някои мениджъри, най-вече Арсен Венгер от "Арсенал" и Мануел Пелегрини от "Манчестър Сити".

С шансове остава и "Тотнъм", който не е печелил титлата от 1961 г. насам, но този сезон тимът на Маурисио Почетино е с най-добрите защитни показатели - едва 18 допуснати гола досега.

Статистиката сочи, че във финалните 16 кръга в последните 5 сезона "Арсенал", "Юнайтед" и "Ман Сити" са се доказали като най-силните сред сегашните претенденти, като са събирали средно по 32 точки. Ето как според в. "Сън" изглеждат шансовете на петте челни клуба за титлата в най-непредсказуемия сезон на Висшата лига.

АРСЕНАЛ (44 т.) Арсен Венгер не е печелил титлата на Англия от 12 години и едва ли ще му се предостави по-добра възможност от сегашния сезон. Германският световен шампион Месут Йозил досега бе безспорната звезда на "Арсенал" и даде заявка за играч на сезона.

Защо може да са шампиони Йозил е най-добрият играч във Висшата лига този сезон, а Алексис Санчес е пред завръщане в отбора. Петер Чех пък си остава висша класа на вратата.

Защо може да се провалят Гостуванията на Артилеристите може да се окажат непреодолим проблем. "Арсенал" няма нито една победа в последните си 3 мача навън. При това им предстои да пътуват до стадионите на основните си съперници "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм" и "Манчестър Сити".

Коефициент за титла 2.75 Предполагаем общ брой точки (според "Дейли Мейл") 76

ЛЕСТЪР СИТИ (44 т.) Отборът на Клаудио Раниери е не просто вълшебната приказка на настоящия сезон във Висшата лига - неговите геройства може да се превърнат в най-великото постижение в тази дивизия от създаването й през 1992 г. Защо може да са шампиони

"Лестър" има изумително добра организация в защита, атакува мощно и има невероятна вяра. Джейми Варди и Рияд Махрез са двама от най-добрите футболисти във Висшата лига за сезона, като само те двамата са вкарали повече голове от целия отбор на "Манчестър Юнайтед".

Защо може да се провалят Фактът, че "Лестър Сити" все още се държи начело, е сам по себе си едно чудо и те като нищо може да финишират в топ 4. Само че малобройният им състав е сериозен проблем и затова те се нуждаят непременно Варди и Махрез да останат здрави и свежи до самия край на сезона. А това изглежда малко вероятно.

Коефициент за титла 17.00 Предполагаем общ брой точки (според "Дейли Мейл") 71 т.

МАНЧЕСТЪР СИТИ (43 т.) Те имат най-силния състав, макар и застаряващ, освен това досега бяха лошо поразени от контузии. "Сити" загуби 5 пъти до Коледа, а последният отбор с толкова загуби, който е печелил титлата, бе "Евертън" - през 1987 г. Защо може да са шампиони

Макар защитата им да не е съвършена, "Сити" все така разчита на опита от спечелването на титлата и разполага с някои наистина топ звезди. Серхио Агуеро, в случай че оцелее без травми, има точно това качество на звездите - да решава мачовете.

Защо може да се провалят Всеки път, когато си помислите, че "Сити" вече е преодолял проблемите си, отборът поднася пореден шок. Фактът, че Мануел Пелегрини ще бъде уволнен в края на сезона, ще има съкрушително въздействие върху духа.

Коефициент за титла 2.10 Предполагаем общ брой точки (според "Дейли Мейл") 79

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (39 т.) Те сякаш скачат от една криза на друга, но по някакво чудо "Юнайтед" е само на 2 точки от местата в Шампионската лига. Макар да профука 250 милиона паунда за нови играчи (€350 млн.), босът Ван Гаал продължава да пуска на терена отбор, който все така приспива феновете му.

Защо може да са шампиони Защитата на "Юнайтед" отстъпва само на тази на "Тотнъм". А има и прекрасен вратар като Давид де Хеа. Макар да отнася куп критики, Уейн Руни си остава класен победител, както показа и в Ливърпул.

Защо може да се провалят Около Луис ван Гаал се натрупаха твърде много отрицателни емоции и чувства. Играчите просто не се наслаждават, когато играят за него, освен това на отбора липсва класа на отделни постове - въпреки купищата пари, които бяха похарчени за селекция.

Коефициент за титла 23.00 Предполагаем общ брой точки (според "Дейли Мейл") 70

ТОТНЪМ (37 т.) Отборът на мениджъра Маурисио Почетино има своят шанс, а централната двойка защитници Ян Вертонген и Тоби Алдервейрелд е най-добрата комбинация в цялата Висша лига. За пореден сезон Хари Кейн доказва, че е клубният талисман.

Защо може да са шампиони Всички шампионски отбори са изградени върху солидна защита, а "Тотнъм" освен това има и головете на Кейн. Деле Али и Ерик Дайър се оказаха приятното откритие в средата на полузащитата.

Защо може да се провалят Кейн е много важен за Шпорите този сезон и макар да не вкарва много, той продължава да играе силно. Само че "Тотнъм" е прекалено зависим в атака от него, а той напоследък изглежда все по-уморен и преситен.

Коефициент за титла 17.00 Предполагаем общ брой точки (според "Дейли Мейл") 73

Превод "7 дни спорт"