Висшата Лига може скоро да започне да провежда мачове в други страни, пише днес вестник Мирър.

Идеята не е напълно нова, но е ревизирана, като идеята е по този начин да се увеличи цената на телевизионните права в следващия период, в който се преподписва договора с телевизиите.

Преди шест години шефът на лигата Ричард Скъдамор предложи провеждането на цял 39-ти кръг в други държави, с което да се увеличи интереса на първенството в чужбина.

Тогава идеята не бе одобрена по различни причини. Сега обаче темата отново се обсъжда, като по-скоро става дума за мачове от редовния сезон.

Все още няма конкретни предложения, а се обсъждат плановете по принцип. Една от трудностите, които трябва да се преодолеят е как да се компенсират отборите, които ще проведат домакинските си мачове в чужбина.

Интересното е, че един от отборите с най-голяма популярност в чужбина - Манчестър Юнайтед, е изказал песимизма си за идеята. "Червените дяволи" традиционно събират огромна публика по време на предсезонните си турнета в Азия. Това лято пък заедно с Реал Мадрид клубът счупи рекорда за посещение в контролен мач в Мичиган, където събра 109 000 души публика. Наскоро пък бе обявено, че ръководството на Юнайтед обмисля серия от контроли, с които да компенсира загубите от липсата на мачове от Шампионската Лига.

Така или иначе, идеята за провеждането на мачове в чужбина не е новаторска. Тази година мачът за Суперкупата на Италия между Ювентус и Наполи ще се състои през декември в Катар. В предишни години същият мач се провежда в Китай.

Американската НФЛ провежда по 3 мача от сезона в Лондон, като има все по-голям интерес. В миналото мачове от НБА са се играли в Япония и Мексико.