Арсенал започна сезона със спечелен трофей, отнасяйки шампиона Ман Сити с 3:0 на "Уембли". Ето някои изводи след звучния триумф на Артилеристите.

Рамзи е в отлична форма

През миналия сезон във Висшата лига неутралните фенове на два пъти трябваше да преглътнат горчив хап: когато Ливърпул се спъна на крачка от шампионската титла и когато Арън Рамзи се контузи след великолепното си представяне през първата половина от шампионата.

Е, запалянковците могат да ликуват отново. Вчера Ливърпул смаза Борусия (Дортмунд) с 4:0, а Рамзи изигра великолепен мач за "Къмюнити Шийлд". Разбира се, още е рано да се дават прогнози за предстоящата надпревара, но полузащитникът на Арсенал демонстрира познатия си вече стил. Той смогваше да посреща атаките на противника в средата на терена и да действа като втори нападател при атаките, като вкара втория гол за своите.

Играта на Рамзи не само е отлична сама по себе си, но и подхожда идеално на концепцията на Арсенал: централните полузащитници трябва да бъдат универсални, а не тясно специализирани по отношение на фазите на играта. В неделя Рамзи, Уилшър и Артета се справиха прекрасно със задачите си.

Санчес е готов да блести

Въпреки участието си на световното и наситения клубен сезон, Алексис Санчес изглежда удивително свеж. При това дори на крилото чилиецът участва по-активно в играта на Арсенал, отколкото го правят колегите му по пост Уолкът и Подолски. Той не само се стреми да завършва атаките, но и участва в организацията им.

Най-важното нещо за Алексис на "Емиратс" ще бъде да не прихване "синдрома на Хлеб": най-малко два пъти срещу Сити Санчес предпочете да подава в ситуации, в които бе по-добре да стреля и пропиля едно излизане сам срещу вратаря.

Ман Сити се отнесе несериозно към мача

Добрата игра на Арсенал в неделя изобщо не значи, че Топчиите ще започнат успешно участието си във Висшата лига, както и лошото представяне на Сити не е някаква тежка катастрофа. Мануел Пелегрини започна с някакво немислимо съчетание от играчи в отбрана и освободи Йоветич от задължението да пресира противника, отстъпвайки средата на терена. Също така шанс за изява получи новият вратар Кабайеро, който имаше вина при първия и третия гол. И, естествено, отсъствието на Давид Силва през първото полувреме показа колко важен е той за небесносините. С влизането му играта на Гражданите веднага се оживи, въпреки че изходът от двубоя вече бе решен.

Фернандо осъзна какво го чака

Още един новобранец на Сити в първия официален мач се запозна с една интересна особеност на халфовата линия на отбора си: тя никак не обича да се раздава в дефанзивен план. Сигурно му е било доста весело да осъзнае някъде към 20-ата минута, че Яя Туре само ще си стои някъде до него и ще чака да му подадат топката, на крилата Насри и Навас не обичат особено да се връщат назад, пък и защитниците понякога се увличат прекалено много в атака.

От една страна, Фернандо бе привлечен именно за да помогне да бъде преодолян този проблем, защото Фернандиньо не е идеалният разрушител и е по-полезен в изграждането на атаките. От друга страна, на бразилеца никак няма да му е лесно да свикне с това положение на нещата.

Иван Калашников, "Спорт сегодня"