До началото на новия сезон в английската Висша Лига остават само три дни и всички правят своите прогнози за това кой ще бъде шампион, кой ще се класира в зона Шампионска Лига и кой ще изпадне.

Всеки има своето субективно мнение, но сега в спора се включи и безпристрастната статистика. Тя отсече, че с най-големи шансове за титлата е Манчестър Сити, следван плътно от Челси.

Водещият в света анализатор на спортна технология - Блумбърг направи своите прогнози. За целта са използвани данни от представянето на всеки отбор в период от много години. За да е актуална информацията, стойността на всеки отбор е обновена в зависимост от активността му на трансферния пазар.

Всеки от предстоящите мачове от календара е симулиран 100 000 пъти от компютър и е взет средният резултат. По същия метод преди световното първенство Блумберг правилно прогнозира финал Германия - Аржентина и титла за Германия след равенство в редовното време. На полуфиналите обаче прогнозата бе равенство между Германия и Бразилия и победа след дузпи на германците.

Според сегашните прогнози за сезона във Висшата Лига Манчестър Сити е фаворит за титлата с 38.7 процента. Плътно на второ място е Челси с 38.4 процента, а далеч назад е Арсенал с 8.5 процента.

Прогнозата на Блумберг е, че Манчестър Юнайтед ще завърши на 4-то място, докато след продажбата на Луис Суарес Ливърпул ще остане извън четворката.

Шансове за титлата имат само 7 отбора, като тези на Евертън и Тотнъм са само теоретични - 0.7 и 0.3 процента. Особено ожесточена ще е борбата за оцеляване. Всички отбори под 7-мо място имат възможност да изпаднат, като фаворит е новакът Бърнли, следван изненадващо от КПР и Астън Вила.

Други интересни данни от анализа са:

88 точки е средно необходимо за спечелване на титлата. 74.8 точки е средно необходимо за влизане в топ 4. 36.1 точки е средно необходимо за оцеляване.