Дикембе Мутомбо, центърът от Залата на славата и един от най-добрите защитници в историята на НБА, почина от рак на мозъка на 58-годишна възраст, съобщиха от НБА в понеделник. Мутомбо, който през 2015 г. беше приет в Залата на славата на баскетболния мемориал "Джеймс Нейсмит", беше четирикратен защитник на годината в НБА, който заема второ място в класацията по брой чадъри в кариерата си играчи в НБА.

Мутомбо беше известен и с хуманитарната си дейност и беше глобален посланик на НБА. "Дикембе Мутомбо беше просто по-голям от живота. На терена той беше един от най-великите блокировачи на удари и защитници в историята на НБА. Извън терена той влагаше сърцето и душата си, за да помага на другите", се казва в изявлението на комисаря на НБА Адам Силвър. Силвър продължава: "Неукротимият дух на Дикембе продължава да живее в онези, на които той помагаше и вдъхновяваше през целия си необикновен живот. Аз съм един от многото хора, чийто живот беше докоснат от голямото сърце на Дикембе, и той ще ми липсва много."

Мутомбо изиграва 18 сезона в НБА с екипите на Денвър Нъгетс, Атланта Хоукс, Филаделфия 76ърс, Ню Джърси Нетс, Ню Йорк Никс и Хюстън Рокетс. Високият 2,5 метра център е избран осем пъти за участник в Мача на звездите и три пъти за участник в Мача на НБА. През 2022 г. Мутомбо е диагностициран с мозъчен тумор.