Той напуска баскетбола в НБА, за да проповядва Божието слово. Едва на 21 години. Решението на Ей Джей Грифин, който прекратява договора си с Хюстън Рокетс, за да стане пастир на душите, посвещавайки се на служение на пълен работен ден, изненада мнозина. Уникално, досега дори немислимо в света на шоубизнеса. Крилото от университета Дюк, избор номер 16 в Драфта през 2022 г., напуска баскетбола след само два сезона като професионалист и по този начин оставя на масата няколко милиона долара.

Преди няколко дни той обяви сбогуването си с играта, а причините са новините от този момент. Религиозни. Той ги описва подробно във видеоклип в YouTube: "Напуснах баскетбола, за да следвам Иисус, и знам, че в очите на много хора това е загуба, но аз съм супер развълнуван да служа на Бога, защото искам да посветя цялото си време и сърце на служението и нямам търпение да видя къде ще ме отведе. Това решение води началото си от 2020 г., когато бях посветен на Христос, Той ме намери, със Своя призив". Той се усмихва, докато казва това. Спокоен, убеден в едно колкото силно, толкова и претеглено решение.

Той не напуска поради липса на перспективи. Синът на Ейдриън Грифин, също бивш играч от НБА, през последния сезон старши треньор на Милуоки Бъкс, е бил съотборник на Паоло Банкеро в Дюк, с когото като титуляр играч печели Финалната четворка на колежанско ниво. След това става избор от първи кръг на Атланта Хоукс в Драфта през 2022 г. С франчайза на Джорджия след това той демонстрира обещаващ първи сезон, със средно 8,9 точки, 12 пъти е бил титуляр.

Вторият му сезон, през миналата година, беше много по-сложен от гледна точка на представянето: едва 2,4 точки на мач, на паркета средно само 8,6 минути, но и защото напусна отбора по лични причини през декември. Кой би могъл да си представи тогава, че те могат да бъдат от такова естество. След това през лятото той беше разменен, за да стане играч на Хюстън, вкаран в тристранна сделка с участието и на Маями. Но така и не заигра в Тексас, намирайки споразумение за прекратяване на договора по взаимно съгласие: имаше гарантиран четиригодишен договор за общо над 17 млн. долара, средно по 4,2 млн. долара на сезон

Грифин не е първият баскетболист от НБА отдал се на вярата. Били Томпсън, сега на 60 години, бившо леко крило, шампион на колежанско ниво с Луисвил през 1986 г., а след това при професионалистите през 1987 и 1988 г. с Лос Анджелис Лейкърс, играч в НБА до 1992 г., също за Маями и Голдън Стейт, с прякор "БТ Експрес", става пастор във Флорида в международната църква "Jesus People Proclaim" в Дийфийлд Бийч. "Поех ангажимент към Господ, към вярата", казва той.

След това е случаят с Джонатан Айзък, 27-годишен, играч на Орландо Меджик, избор №6 в Драфта през 2017 г., един от най-добрите съвременни защитници на НБА. Той е заклет човек на вярата, проповядва я веднага щом му се отдаде възможност, съчетавайки убежденията си с ангажиментите си като спортист. А когато открие - според него - несъвместимост между двете потребности, дава предимство на религиозните.

Изборът му да не коленичи - противно на огромното мнозинство играчи от НБА - по време на изпълнението на националния химн на САЩ през 2020 г., в контекста на протестите на движението "Животът на чернокожите има значение", а след това да не се ваксинира срещу Ковида, предизвика дебати. Тогава той оправда и двете решения като защита на личния свободен избор на всеки индивид, следвайки единствено Божието слово като етично задължение. През годините Айзък е призовавал младите християни, включително професионалните спортисти, особено състезателите от НБА, да не крият вярата си и се е опитвал да прозелитира. Може би обаче дори той не е могъл да си представи такъв драстичен избор като този, направен от Грифин. Той се сбогува със славата, милионерските доходи и спортните състезания на най-високо ниво: отказва се от всичко това заради вярата. Тя струва за него повече от всяка кошница.