Лято е – време за трансфери. Всички фенове говорят за Хамес Родригес и Луис Суарес. Тим Станард от "Футбол 365" обаче представя най-добрите трансфери в испанската Примера като съотношение между качество на привлечения играч и цената, платена за него.

1. Иван Ракитич: от Севиля в Барселона – 19 млн. евро

Споровете относно стойността на трансфера на Луис Суарес и неадекватното му поведение ще продължат доста време, колкото и за това доколко уругваецът ще може да се впише до Меси и Неймар.

Що се касае до Жереми Матьо, повечето наблюдатели вече отписаха покупката на французина като необяснимо прахосване на пари. Каталунците платиха 20 млн. евро за 30- годишен футболист, когото можеха да привлекат двойно по-евтино преди година.

Що се касае до Иван Ракитич обаче Барса удари джакпота. Хърватинът ще даде на новия си тим енергия, подвижност, реализаторски умения и майсторски изпълнения на статични положения. През миналия сезон той записа 12 гола и 10 асистенции за Севиля и беше моторът, който позволи на андалусците неочаквано да спечелят Лига Европа.

2. Тони Крос: от Байерн в Реал М – 25 млн. евро

Договорът на световния шампион с баварците изтичаше след година и така Реал се озова в изключително необичайна ситуация и плати за услугите му по-малко от реалната цена. Пристигането на германеца може окончателно да обрече на забрава миналогодишните попълнения Иско и Ияраменди (купени за общо 70 млн. евро), но това не е проблем за Кралския клуб, който изглежда готов да замерва съперниците си с пари, докато се предадат.

Вярно е също, че Карло Анчелоти ще трябва да прояви гъвкавост, присъща за майстор на йогата, за да успее да намери място на Крос в стартовата единайсеторка до Хамес Родригес, Лука Модрич и Шаби Алонсо (да не говорим за Гарет Бейл и Кристиано Роналдо), но всеки треньор в света би мечтал да има такъв проблем. Крос е един от най-динамичните плеймейкъри в света и привличането му покачва неимоверно много вероятността Реал да спечели за втора поредна година Шампионската лига.

3. Антоан Гризман: от Реал Сосиедад в Атлетико М – 30 млн. евро

Шампионът на Испания се сдоби с футболист, който скоро ще е сред петимата най-добри в света. Вече два сезона 23-годишното крило тероризира отбраните в Примера дивисион благодарение на прекрасната си техника, умението да взема правилни решения и голмайсторските си умения.

През последното първенство той заби 16 попадения и влезе в националния отбор на Франция за световното, където се представи на висота.

Дюшекчиите трябваше да платят клаузата за освобождаване на французина, но до две години, когато Челси поиска да го купи, той ще струва двойно повече.

4. Карлос Вела: от Арсенал в Реал Сосиедад – 11 млн. евро

Стриктно погледнато, това не е класически трансфер, а потвърждение на статуквото. Вела играе за баските от 2011 година, но едва сега Реал Сосиедад получи правата му, след като доста усилено се твърдеше, че Топчиите ще върнат мексиканеца на "Емиратс".

Вела игра отлично през миналия сезон, като заби 21 гола и добави 13 асистенции във всички турнири. Заедно с Гризман той беше в основата на отличното представяне на Баските в последните два сезона. Тимът от Сан Себастиян загуби Гризман, но поне успя да задържи другия си изключителен изпълнител.

Тим Станард, "Футбол 365"