След слаба пролетна серия Байерн най-сетне показа силна игра и разпиля Шалке с 2:0. Това бе най-малкото, с което гостите се отърваха.

Така баварците продължават борбата за титлата, докато гостите ще се съсредоточат по-скоро в борбата за оставяне на място, даващо право на участие в Шампионската лига.

Героя на мача бе Франк Рибери, който игра силно, вкара два гола и направи серия извеждащи подавания.

Напрежението в лагера на Байерн бе голямо след нулевото равенство с Фрайбург и загубата от Базел в Шампионската лига. Някои фактори около мача също не бяха в полза на баварците.

Последните двама треньори на Байерн си тръгнаха точно сле загуби от Шалке – този отбор бе пресичащата пътя черна котка за Юрген Клинсман и Луис ван Гаал. Освен това срещу Шалке е и най-голямото поражение на Байерн в историята – 0:7 през есента на 1976 година.

И двата отбора имаха евромачове през седмицата – Байерн падна, Шалке победи, но пък игра в четвъртък, при това цели 120 минути. Треньорът на баварците Юп Хайнкес направи две промени от мача с Базел – Луис Густаво и Мюлер изместиха Тимошчук и Кроос.

Байерн натисна още в началото – в 6-ата минута някогашният национален вратар Тимо Хилдебранд, реактивиран сега по принуда в Шалке, направи страхотно спасяване срещу Мюлер и веднага след това при добавката на Робен. В следващата минута той неутрализира още едно положение на холандеца.

Гостите отвърнаха с удар с глава на Раул, който обаче не затрудни бившия си съотборник Мануел Нойер. В следващите минути последва познатата картина – баварците владееха топката, но не намираха пролуки през добре подредената защитна линия на Шалке.

В тази ситуация се открои Робен, който направи няколко добри влизания по крилото и бе активен, без от това да произтече реална заплаха за гол. Мюлер на два пъти стреля в аут, а в 31-ата минута Рибери не можа да се възползва от добра топка и не вкара гол.

В 36-ата минута обаче французинът се изяви по великолепен начин. Той пое майсторски далечен пас на Луис Густаво, прехвърли излезлият да го пресрещне Хилдберанд и още от въздуха прати топката в мрежата – 1:0 за Байерн.

Последва мощен щурм на баварците. В 39-ата минута изведен от Робен Рибери насочи добре топката, но в последния миг Пападопулос протегна крака си и предотврати втория гол. Минута след това Хилдебранд направи невероятно спасяване, като извади удар на Мюлер с глава от два метра.

Минута преди края най-сетне и игралите доста защитно гости стигнаха до голово положение. То обаче бе резултат на индивидуална изява на Фукс, който изстреля истински снаряд към вратата, където Нойер с върха на пръстите извади топката в корнер. В последната минута Хилдебранд спаси и удар на Лам.

Още с подновяването на играта Байерн продължи да мачка – в 46-ата минута след корнер Бадщубер нацели с удар с глава напречната гредата. Последва пропуск на Гомес, който от близо не можа да нанесе удар, изведен от Рибери.

За сметка на това французинът днес и подаваше, и вкарваше. В 56-ата минута той покачи на 2:0 след двоен пас с Мюлер. При удара топката се отклони от Пападопулос, преди да влезе в мрежата.

След този мощен натиск последваха минути на успокояване на играта. Футболистите на Шалке не показваха нищо, явно и умората от продълженията с Пилзен си казваха думата.

В 73-ата минута топката влезе за трети път във вратата, но заради Олич попадението бе отменено. Ударът на Мюлер отиваше към мрежата, но хърватинът закачи топката и съдията вдигна засадата. До края баварците управляваха аванса си и останаха доволни от заслужената победа

С този успех Байерн събра 48 точки, с една по-малко от шампиона Борусия Дортмунд. Шалке е на четвърта позиция (44 т.) след Гладбах (47 т.)

Байерн – Шалке 2:0

1:0 Рибери (36)

2:0 Рибери (56)

Байерн: Нойер, Рафиня, Боатенг, Бадщубер, Лам, Луис Густаво, Алаба, Робен, Мюлер (89-Тимошчук), Рибери, Гомес (72-Олич)

Шалке: Хилдебранд, Хьоведес, Пападопулос, Метцелдер (84-Учида), Фукс, Матип (65-Холтби), Хьогер, Фарфан, Дракслер (57-Обаси), Хунтелаар, Раул